Kultúra

2016.11.12. 14:37

A titkuk? A szoros közösség – Huszonöt év, sok eredmény, utánpótlás a Szín-Térnél

Székesfehérvár – Kötetlen, laza, mégis szakmai ismeretekben gazdag programmal ünnepelte 25 éves fennállását a Szín-Tér Egyesület szombaton. Volt torta, pezsgő, számvetés, jövőbenézés.

Bokros Judit

Az egyik népszerű, lassan hat évtizedes múltra visszatekintő fehérvári amatőr színjátszó együttes, a Szabad Színház társulata mögött 25 éve áll háttérszervezetként a Szín-Tér Egyesület. A jubileum alkalmából szerveztek szakmai, de az érdeklődő, színházszerető közönség számára is nyitott programot Generációváltás címmel szombaton a Csók István Képtárban.

Az egyesület elnöke, Nagy Judit - aki egyben a társulat vezetője is -, előzetesen azt mondta: az általános születésnapi megemlékezéseknél többet akartak, rendezvényükkel fontos szakmai üzenetet szerettek volna átadni mind a velük együtt dolgozó fiataloknak, mind kitartó közönségüknek. Ezért a meghívóban is szereplő előadásokon vendégeik beszéltek a független színház gyökereiről, a jelentősebb csoportokról, a reformok hatásáról a színházi világra, a színészekre. Volt könyvbemutató, este pedig színházi előadások zárták a napot.

A Csók István Képtárban Nagy Judit és az egyesület, a társulat tagjai tortával is ünnepeltek
Fotó: Molnár Artúr

Mindjárt a kezdés előtt megtörtént azonban az első pezsgős koccintás – amelyet bizonyára több is követett a nap során -, majd a gyertyagyújtás a tortán. Földi Zoltán önkormányzati képviselő köszöntője után Nagy Judit személyes hangú, humorral átszőtt bevezetője következett, „lóugrásokban" vázolva az egyesület életének fontosabb epizódjait. Előtte azonban az elnök utalt rá: olyan színháztörténeti, módszertani ismeretek hangzanak el a nap során, amelyek egyébként csak részletekben elérhetők, így az előadások, beszélgetések anyagát az interneten is elérhetővé teszik majd, hogy az érdeklődők – például főiskolás diákok - is elérhessék a szakmai anyagot.

A kezdetekről szólva Nagy Judit elmesélte, hogyan bízta meg annak idején, a rendszerváltás évében - amikor szinte minden addigi rendszer összeomlott -, Boldizsár Péter, a Szabad Színház addigi művészeti vezetője az egyesület létrehozásával, majd a Szabad Színház vezetésével. A munka közben már látták: céljaik napról napra egyre jobban túlmutatnak a társulat megmentésén. A független színház, a közösségfejlesztés fórumainak megteremtésén kezdtek el dolgozni, a többi csoport bevonásával – fogalmazott az elnök.

Azóta már elmondhatják magukról: a 25 év során létrehoztak közel száz féle produkciót – például színházi műveket, utcaszínházi előadást, rövidfilmet -, szerveztek tábort, és, ami az egyik legfontosabb: kinevelték a saját utánpótlásukat. A tagok, színjátszók gyermekei ugyanis velük, a színház világában nőttek föl, többen szintén ott teljesedtek ki, és sok más fiatal is csatlakozott a társulathoz (a különböző generációk jelenléte a rendezvényen is érzékelhető volt). A kivételes, több évtizedes társulati és egyesületi múlt tehát ennek is köszönhető. Nagy Judit szerint: „A mi titkunk a szoros közösségi, családi kötelékben rejlett. Kevés társulat, vagy akár vállalkozás tudja felmutatni a 4. generációt." Akikkel a jövő építése is elkezdődött: igyekeznek tovább fejlődni, aminek bizonyítéka, hogy az utánpótlás-nevelés már szervezeti formában is működik, a Hang-Szín-Tér Művészet Iskolával együtt.

A kellemes múltidézés után meghívott színházi szakemberek beszéltek a független színház kezdeteiről, a máig nagy hatású rendezőkről, így például Jerzi Grotowski-ról, s azokról a hazai társulatokról, rendezőkről, akik az ő szellemében alkottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!