Kultúra

2016.10.12. 14:03

"A többire pedig nem feszülök rá" - fehérvári szerző a MargóFeszten

Budapest - Az eredeti Eleven Hold énekes-dalszerzője, a sokáig Székesfehérváron élt költő, Török-Zselenszky Tamás: Dobogó könyv című kötetét is bemutatják a szerdán kezdődő, ötnapos Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Ebből az alkalomból kérdezte meg az FMH.

Kocsis Noémi

- Néhány éve már nem élsz Fehérváron, mi minden történt veled azóta?

Török-Zselenszky Tamással és könyvével október 13-án 18 órakor találkozhatunk a fesztivál helyszínéül szolgáló Tesla-ban. A szerzővel Alcser Norbert beszélget. Fotó: Pénzel Péter

 

- Csak a fél életem fehérvári. Amúgy Budapesten születtem, és szabadegyházi vagyok. Mondják, ott az otthonod, ahol a családod, és a barátaid vannak. Egy darabig itt voltak, egy darabig ott, most a szívemben vannak mindannyian. A hétvezéres sulisok meg királyok! Oda vagyok Fehérvárért, amikor ott voltam otthon, akkor kezdődött az igazi "rakkenroll".

- Zenész ember vagy és író ember. A kettő mennyire működik benned együtt?

- Csak költő vagyok. Minden más csupán kalandozás. Valakinek el is kell énekelnie a verseimet, hogy célba érhessenek, mert nem szokás mostanában csak úgy olvasgatni. A 'zselenszkyponthun' amúgy mindent megtudhat az érdeklődő.

- Hogyan kerültél a Margó Fesztiválra? Bemutatnád a könyvedet?

-  2006 karácsonya körül nem volt frankó valami. Azt mondják, hogy a hattal végződő évek ilyenek. Elfoglaltam magam. Elhatároztam, hogy írok egy olyan mesét, amiben együtt lesz a Zselenszky-világkép minden összetevője.

Azt szerettem volna, ha megismer belőle, aki majd elolvassa. 2007. januárra kész is lett. A címe Dobogó könyv. Akik olvasták, már tudják, hogy miért. Az asztalfióknak több könyvet is írtam. Mostanában kezdem őket elővenni, késszé javítani, és a Publio-n keresztül kiadni. Egyszerű célom van: ki legyenek adva. A többire nem feszülök rá. Van vagy 5-6 még. A Margóról pedig azt sem tudom, hogy eszik, vagy isszák. Semmi ilyesmi nem érdekelt sosem. Írtam, és segítséget kértem, hogy eljusson az emberekhez a könyv. Akik ismernek, tudják, hogy lett volna kinek "szervuszkérlekésakedvescsaládhogyvan"-ozni, de valahogy sosem bírtam rávenni magam. A Jó Isten gondoskodik rólunk úgyis.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!