Kultúra

2016.03.06. 09:00

A világ, amikor tiszta és őszinte - Diákok kiállítása a Munkácsy iskolában

A Munkácsy Mihály Általános Iskola két kivételes tehetségű tanulója, a hetedikes Bölcsföldi Bianka és az ötödik osztályos Kluge Ida Berta munkáiból nyílt kiállítás az iskola aulájában.

Buthy Lilla

Valóban zsúfolásig megtelt a Munkácsy iskola csütörtökön: két művészpalántát ünnepeltek.

– Nagy megtiszteltetés, hogy itt állhatok, boldoggá tesz. Már kiskorom óta rendszeresen rajzolok. Ez a kedvenc időtöltésem, bár néha azért buzdítani is kell – magyarázza mosolyogva a kiállításmegnyitón a 14 éves Bölcsföldi Bianka, aki a Tópartiba szeretne felvételizni, aztán ugyancsak művészeti főiskolán tanulna tovább.

– Vannak speciális filctollaim, azokkal nagyon szeretek rajzolni. Nemrég elkezdtem festeni is, sokféle módszer érdekel. Régen inkább fekete-fehérben rajzoltam, de egyre inkább vonzódom a színes rajzokhoz. Az emberábrázolás jellemzőbb rám a leginkább, ez is megy a legjobban úgy érzem. Minden képemen van legalább egy ember – mondja Bianka, majd amikor arra kérem, vezessen oda a kedvenc rajzához, emeljen ki egyet a sok fantasztikus munkája közül, akkor nem meglepő módon éppen egy fekete-fehér portrét mutat.

Fotó: Molnár Artúr

Majd annál váratlanabbul hirtelen potyogni kezdenek a könnyei: – Csak boldog vagyok – nyugtatja meg szemét törölgetve az érzékeny lelkű lány az érzékeny lelkű, ijedt arcú újságírót. Az igazgató beszéde, a diáktársak gratulációi, jelenléte és az elismerés az, ami lökést ad neki, visszaigazolást, erőt a folytatáshoz. Tudja, jó úton jár.

A 11 éves Kluge Ida Berta is nagyon örül, hogy a saját iskolája falai között láthatja viszont a munkáit. Tőle is azt kérdezem, melyek a kedvenc témái, milyen technikával szeret leginkább dolgozni?

– A kicsit elvontabb, szabad témákat szeretem, amiben van fantázia. A kedvenc rajzeszközöm a fekete, vékonyhegyű tűfilc, és ceruzával is szeretek színezni. Talán három-négy éves lehettem, amikor a nagymamám testvére felfedezte, hogy jól rajzolok. Akkor egy pályázatra be is küldtük egy rajzomat, és megnyertem.

Kluge Ida Berta – az ő szavaival élve– sokszor megrendelésre rajzol, van, hogy a szomszéd akar egy képet, máskor pedig rajzpályázatra készül lelkesen. Év elején is volt egy nemzetközi rajzpályázat, amin 9-10 éves kategóriában ugyancsak első helyen végzett. A szociális védőháló és a kitörés a vidéki szegénységből volt a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!