Kultúra

2017.06.19. 18:05

A világ hozzánk érkezik - A nemzetközi néptáncfesztiválra tíz országból várnak együtteseket

SZÉKESFEHÉRVÁR Augusztus 13-a és 17-e között rendezik meg a XXII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált. A töretlen népszerűségnek örvendő találkozó házigazdája természetesen most is az Alba Regia Táncegyesület.

Szabó Zoltán

Az idei felhozatalról, az újdonságokról és a megszokott, bevált programokról tartottak sajtótájékoztatót a Táncházban. Brájer Éva alpolgármester szerint nagyon komoly eredmény, hogy immár a 22. alkalommal rendezik meg a fesztivált, amelynek színvonala az évek során semmit sem romlott. Az idén a legjelentősebb változás az, hogy a nagyszínpad átkerül a Zichy ligetbe, ahol sokkal tágasabb tér várja a résztvevőket és a nézőket.

Nepálból a "Falebase Rodhi" tánccsoport lesz a fesztivál vendége

A fesztiváligazgató, Majoros Andor megjegyezte, hogy a találkozó szlogenje idén is: A világ hozzánk érkezik. Tíz országból várnak táncosokat, csoportokat. Algériából az Association Culturelle "Fen Bladi" csoport fogadta el a meghívást. Bosznia-Hercegovinából a "Sveti Sava" együttes táncosai jönnek. A Burját Köztársaságot a "Baikal Waves" tagjai képviselik.

Finnországból a "Siepakat"együttes lesz itt a fesztiválon, Grúziából pedig a Folk Dance Ensemble "Mangi ". Mallorcáról, Spanyolországból az Escola De Musica I Dances De Mallorca kereste meg a házigazdákat, hogy szívesen részt vennének a Királyi Napokon. Nepálból a "Falebase Rodhi", Szibériából, Oroszországból a "Siberian Patterns", Törökországból az "Atafolk" vendégeskedik és lép fel Fehérváron. Egy alkalommal, augusztus 14-én a kínai Henan Dance Association is bemutatkozik a nagyszínpadon. Természetesen az Alba Regia Táncegyüttes és az alapfokú művészeti iskola csoportjai is többször színpadra lépnek.

A kísérőprogramok további fellépői: az EtnoRom zenekar, a Fitos Dezső Társulat, a TáncolKODÓ Táncegyüttes, az Ikarus Senior Táncegyüttes.

Bosznia-Hercegovinából a "Sveti Sava" együttest várják

Hagyományosan felvonulással kezdődik a fesztivál, a nyitó és a zárógála sem marad el. A meghívott csoportok a Zichy színpadon mutatják be tánckultúrájukat, és naponta lesznek folkestek, gasztronómiai bemutatókkal a Malom utcai Táncházban. A királyi gyermekjátszó helyszíne ezúttal is a Mátyás-szobor melletti terület. Augusztus 20-án, az állami ünnepen sem maradnak tánc nélkül egyébként fehérváriak. Este a nagyszínpadon közös gálaműsort ad az Alba Regia Táncegyüttes és a 2014. évi Fölszállott a páva döntőse, a székelyföldi Bekecs Táncegyüttes.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!