Kultúra

2016.07.29. 16:43

A zenevers ma is életképes: folk és politikai dal formájában

Székesfehérvár – Ha nem is királyi várak árnyékában, piactereken vagy szerelmes mátkák ablaka alatt, de ma is dalolnak az énekmondók, mint anno Balassi, Tinódi Lantos Sebestyén vagy Ilosvai Selymes Péter. Nemzeti és politikai üzenetet közvetítenek. És eljönnek Fehérvárra, az Országos Dalos Találkozóra.

S. Töttő Rita

Dinnyés József és barátai találták ki 42 évvel ezelőtt az Országos Dalos Találkozót, nem titkoltan azzal a céllal, hogy az énekmondók műfaja megfelelő utánpótlásra találjon a jövőben is. S noha néhány évig szünetelt a rendezvény a városban, miután Tóth László, A Szabadművelődés Háza munkatársa elhunyt, ám egyszer csak jött egy fiatalember, Várhelyi Zoltán, aki az újakat felkarolva Országjáró Dalos Találkozót talált ki.

– Ennek „mi öregek" nagyon örültünk – árulta el Dinnyés József, aki azért lobbizott, hogy ez az új rendezvény visszajöjjön Székesfehérvárra. Ennek köszönhetően a 41. már újra itt volt a megyeszékhelyen, ahogy az idei, 42. rendezvény is.

Várhelyi Zoltán is megszólal és elárulja: az idei találkozóra tíz fellépő érkezett az ország minden részéről, Budapestről, Vas megyéből, Várpalotáról is. Akit érdekel, még szombaton is mehet, meghallgatni őket.

–  A korábbi fellépőket, akik végül eljöttek az új fehérvári összejövetelre, mind „angyalszemű" muzsikusoknak hívtuk, hiszen ők azok, akik meglátják az újakban a jövő reménységeit – veszi vissza a szót Dinnyés József.   Az énekmondók műfaját egyébként sokféleképp hívták már az elmúlt évtizedekben a folktól kezdve a politikai dalig, de hogy mégis mi – boncolgatja Dinnyés József –, a tartalma határozza meg.  Bár, egyezünk meg: ezek csak formaságok, ők mind énekmondók, ahogy Ilosvai Selymes Péter, Tinódi Lantos Sebestyén, Balassi Bálint, Huszár Gál és Bornemissza Péter. És szerencsére ma is vannak „újgenerációs" énekmondók. De hogy mitől lehetnek jók? Dinnyés szerint attól, ha felfedezik a vers és a zene kapcsolatában rejlő titkot: a ritmust, a belső feszültséget, amit a vers kölcsönöz a zenének vagy fordítva: amikor a zene „fölhúzza" a verset.

– A nagy gond az iskolai énekoktatás hiányossága, – szögezi le a mai viszonyok kapcsán Dinnyés József, aki szerint ma már nincs igazi iskolai ének- vagy zeneoktatás. – Nem állunk jól ezen a téren, mert vagy német vagy angolszász zenei alapokat kap a gyermek. Magyar zenei alapot csak a népzenei iskola nyújthat, amiből csak egy van.

Ám hogy akkor mégis miből tudnak táplálkozni az újak? Hamar jön a válasz – Jó, ha hallgatják a régieket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!