Kultúra

2016.08.26. 16:37

Agyfogyatkozás

Lukácsy József fogorvos, Erdélyből származó és Székesfehérváron élő írástudó, közéleti ember, a Vörösmarty Társaság alelnöke, publicisztikát, esszét és tanulmányt író alkotó, akinek mostanában jelent meg Agyfogyatkozás című kötete. Benne sok-sok, rövid terjedelmű írással, melyek mindegyike a szerző karakterisztikus szellemi arcélét mutatja föl.

Bakonyi István

A kötet két fő részből áll: az első fejezetben találjuk a publicisztikát, a másodikban pedig az esszéket és tanulmányokat. Abban közös minden részlet, hogy kirajzolódik segítségükkel egy, a véleményét soha nem elhallgató, természetesen vitákat is ingerlő írástudó és felelős értelmiségi portréja. A címadó írás és más művek is kifejezik, hogy a Lukácsy-féle, közügyekben érdekelt ember nem mentes a csalódásoktól, helyenként a kiábrándultságtól sem. S az ok nem más, mint az ún. rendszerváltás torzója, az a tény, hogy oly sok álom maradt megvalósulatlan. „Huszonöt év után a társadalom legnagyobb része a rendszerváltás vesztesének érzi magát, joggal. Az emberek elfáradtak, hitetlenné és reményvesztetté váltak, lelkileg kiüresedtek . Amilyen ritkán vagyunk szemtanúi a napfogyatkozásnak, olyan gyakran, mondhatni naponta tapasztaljuk az „agyfogyatkozás”-t” - írja.

A fentiekből számomra az következik, hogy lehangoló hétköznapjainkban fölerősödik az az igény, hogy a kiutat elsősorban a széles értelemben vett kultúrában kell keresnünk. Ezt szolgálják e kötet írásai is. Közülük a tanulmányok és az esszék a maradandóbbak, az újságcikkek jobban kötődnek a pillanathoz, ám kétségtelenül fontos adalékok a korszak megértéséhez. És bővelkedik a kötet olyan megemlékezésekben is, amelyekben a hajdani, erdélyi mesterekről és példát adó kiválóságokról szólnak. Ugyanis Lukácsy nem felejti el, honnan jött, és ebből táplálkozik a jelenben is. Így persze azt is tudja, hová tart. Lukácsy József írásai mindenképpen a szellemi gyógyulást szolgálják. Akkor is, ha fájó gondolatokat fogalmaz meg, akkor is, ha nem tetszhet mindenkinek, amiről szól. Jó szándékát el nem vitathatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!