Kultúra

2016.04.14. 18:34

Ahol senki sem gyászol

Székesfehérvár – Körbejárható történelem, az első világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valósága.

Szabó Zoltán

Mindez egy gömbsátorban, az Alba Plaza előtti téren, a belváros küszöbén. Többes számban a kiállítás címe, és a Magyar Nemzeti Múzeum országjáró projektje a fehérvári állomásához érkezett, tegnap volt a megnyitó. Nyitányként Lévai Enikő , az Operettszínház primadonnája Szilvia belépőjét adta elő a Csárdáskirálynőből. Nem véletlen, hiszen a boldogságot, reményt igenlő operett a korszak legnépszerűbb műfaja volt. Aztán, Cseh Tamás is énekelt, lemezről egy bús, lemondó, szomorú katonadalt, benne azzal, hogy: Ott, ahol senki sem gyászol, ott halok meg én... Majd a köszöntők következtek a háborúról, az azt megelőző időszakról, a nagy világégés hatásáról.

Fotó: Molnár Artúr

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, a kiállítás kurátora, Császtvai Tünde utalt rá, hogy a nagyon 21. századi kiállítással az volt a céljuk, hogy egy nem szakrális teremben, szórakoztató módon, többfunkciós helyszínen hatni tudjanak a közösségi történelmi tudatra. Schmidt Mária , a Terror Háza Múzeum és a XX. Századi Intézet igazgatója emlékeztetett rá, hogy a 20. század történelme az első világháborúval kezdődött, de a háborút még a 19. századi értékek alapján vívták, még helye volt a becsületnek, dicsőségnek, szánalomnak. S a boldog békeévekben ki gondolta volna, hogy több tízmillióan odavesznek a háborúban?

Cser- Palkovics András polgármester, mint mondta, bízik abban, hogy minél többen betérnek erre a kiállításra, hiszen Fehérvár katonaváros, ahol illik leróni a tiszteletet az egykori hősök emléke előtt. Rétvári Bence államtitkár megnyitójában felidézte, hogy hazánk hatalmas áldozatot hozott a háborúban: 662 ezer honfitársunk halt meg. Fontos megismernünk a háború eseményeit, mert utána egészen más korszak, világ következett. A tömegdemokrácia, a tömegtermelés és a diktatúrák kora is. A kiállítás április 15-étől 17-éig 10-től 22, április 18- 19-én 10-től 21 óráig  ingyenesen tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!