Kultúra

2017.01.13. 23:20

Akit a hagyomány kötelez

Megjelent színes magazinunk, a Prémium téli száma, amelyben sokféle izgalmas olvasnivalót kínálunk. Interjút készítettünk Alexander Brodyval, a Reklám Világszövetség egykori elnökével is.

Elekes András

Jó lenne, ha nem azon gondolkodnánk, hogy kit, miért?", hanem azon, hogy mit, kiért?" - fogalmazza meg aforizmában világlátása lényegét Bródy Sándor, azaz Alexander Brody, a Reklám Világszövetség egykori elnöke. A korábban húszezer embert irányító, nagyhatalmú President, egy sztoikus bölcs derűjével szemléli a világot. Filozófus, de nem a harcos megváltók fajtája. Humanista, akinek minden mondatában ott az ember, erényeivel és gyarlóságaival együtt.

A budai nagypolgári lakás élő történelem. Képek családról és lovakról, szobrok, tárgyak, harmonikus lazaságot sugallva. Megannyi emlék, s mind azt sugallja, a Bródy-hagyomány kötelez. A miliő olyan, mint lakója, a kifogástalan úriember, akinek minden szava, mozdulata, szokása születésének világát idézi. A jövőt a gyermekrajzok vetítik elő, barátok gyerekeinek szeretetteljes üzenetei egy embernek, aki azt vallja, azért szereti a gyerekeket, mert nem a múltból él, hanem a jövőnek.

„Én vagyok az egyetlen, aki nem tudja a tutit" – vallja a reklámszakember, író, szerkesztő, üzletember Fotó: Kricskovics Antal

Bródy Sándor unokája, Hunyady Sándor unokaöccse egy igazi selfmade-man. Kifutófiúból lett elnök-vezérigazgató, a reklám világának ura. Csöpögős hollywoodi sztori, legyinthetnénk, ha a történetben nem játszana főszerepet a családi háttér, a nagypolgári nevelés, a kitűnő iskolák, a sok híres ember felmenői között (a Nobel-díjas Gábor Dénes, Bródy Imre), a kor Bródy-házba bejáratos kiváló szellemei, a művészvilág csillagai, Csortos Gyula, Fényes Szabolcs és Csikós Rózsi (akibe gyerekként szerelmes volt), Bajor Gizi vagy Szép Ernő.

- De az én életemre nagybátyám, Hunyady Sándor volt a legnagyobb hatással. Az az ösztönös könnyedség, elegancia, amit nagyon szerettem volna magaménak tudni, akárcsak a tehetségét, azt, ahogy látta a világot. Soha nem bánt velünk úgy, mint gyerekekkel, de úgy sem, mint felnőttekkel, egyenrangú volt, mégis kiemelkedő. A személyiségemet mégis más alakította. Tizenkét éves koromban, a háború idején. Egy nap bejött egy orosz katona az óvóhelyre, és el akarta vinni Zsófit, a húgomat, krumplit hámozni. Volt egy Patek órám, ugyanilyen (mutatja a karóráját), amit apámtól kaptam. Ezt az órát a katonának adtam. Elvette, és Zsófit nem vitte el. Akkor megfogadtam, hogy egész életemben szolgálni fogok. A magam módján. És ezt követtem.

Gyerekkori emlékei kifogyhatatlanok, akár a gyerekek iránti szeretete.

- Őszintén mondom, még soha nem fordultam meg az utcán egy nő után, de minden kisgyerek után megfordulok.

- Nem fordult meg a nők után, mégis meghatározták az életét.

- Még most is. Négy feleségem volt - német, félig amerikai-félig japán, venezuelai, amerikai -, de soha egyet nem én kértem meg, és soha egytől nem én váltam el. A másodiktól van a fiam, Sandy, aki most nősült, a harmadiktól a lányom, Thyra, aki rock and roll világbajnok.

(A teljes interjút - amely bemutatja a világ legnyitottabb zárkózott emberét" -, Prémium magazinunk téli száma közli.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!