Kultúra

2017.05.15. 05:53

Alba Regia: éremgyűjtők találkozója

Székesfehérvár – A huszonharmadik Alba Regia éremgyűjtő találkozót vasárnap rendezték a Művészetek Háza három szintjén, mintegy száznegyven asztalon csaknem négyszáz fő részvételével.

V. Varga József

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete 1969-ben alakult budapesti központtal. A MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezete mintegy 50 fős tagsággal működik a megyében, és évek óta május második vasárnapján rendezi meg az Alba Regia éremgyűjtő találkozót.

A megnyitón Török Pál, az országos egyesület elnöke köszöntötte a gyűjtőket, az érdeklődőket. Szombatfalvy Rudolf okleveles kohómérnök Ízelítő az érmek és plakettek bronzból való öntési eljárásáról, Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója pedig Prohászka Ottokár emlékezete címmel tartott előadást.

Igari Antaltól, a megyei szervezet elnökétől megtudtuk, hogy az Ereky Alfonz plakett ezüst fokozatát Molnár L. Norbert Fejér megyei gyűjtő, ezüstös bronz fokozatát pedig Csóka Zsuzsa, az országos központ munkatársa kapta.

A május 20-áig nyitva tartó kiállítás témakörei: Simor János (1813-1891) esztergomi érsekké, hercegprímássá történő kinevezésnek 150. évfordulója. A kiegyezés, egyúttal Ferenc József király Simor János általi megkoronázásának 150. évfordulója. Megemlékezés Deák Ferencről. Prohászka Ottokár (1858-1927) székesfehérvári püspök halálának 90. évfordulója. A reformáció kezdetének 500. évfordulója.

Megtudtuk: az ősszel Fehérváron rendezik meg a MÉE soros országos vándorgyűlését, éremkibocsátással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!