Hódított az improvizáció bűvös mámora a Random Trip koncertjén

2017. augusztus 13., 08:30 szerző: Majer Tamás fotós: Igari Balázs
komment
Az Alba Regia Feszt utolsó koncertjét a Random Trip követte el. A színpadon elszabadult a nehéztüzérség, s uralma alá hajtotta a Bartók Béla tér közönségét. A tér névadójához is méltó summázata volt a háromnapos jazzfesztiválnak az improvizáció felszabadító energiáiból táplálkozó, féktelenül tomboló előadás.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Random Trip két állandó tagja Delov Jávor és Dj Q-Cee. Koncertről koncertre változik a banda felállása, így minden egyes fellépés más és más hangulatot rejt magában.

Nyolc éve csinálják, ezalatt körülbelül kétszáz zenész játszott estjeiken. Nagyon sok hangszeres vendég, énekes és rapper fordult meg náluk.

- Dióhéjban az a lényeg, hogy amit mi csinálunk, az egy improvizációs klubestsorozat. Improvizálunk, vagyis rögtönzünk a színpadon, ott találjuk ki, hogy mi is lesz az aznapi műsor. A stílust mindig a vendégeink zenei világainak egymásra találása alakítja, ebből kerekedik ki minden koncerten egy olyan új történet, ami a résztvevőkre is, a közönségre is egy-aránt hat - beszélt magukról Delov Jávor. - Előfordul, hogy a hip-hop uralkodik, máskor a drum 'n bass vagy a funky, a soul vonala az erősebb.

A Random Trip nagyszerű zárása volt a fehérvári jazzfesztiválnak, elöl középen MC Kemon rapper és Koszi Janka r&b énekesnő

Székesfehérváron MC Kemon, Koszi Janka és Barabás Lőrinc voltak a Random Trip vendégei.

- Lőrinc jazzes hangokat hoz magával, Janka pop és r&b énekesnő, Kemon az autentikus karibi világtól kezdve a hip-hopon át nagyon sok mindent meg tud szólaltatni. Hogy mindez egy reggae-s dalban csúcsosodik-e ki vagy egy
trance számban, esetleg egy drum 'n bass központú történetben, ez már a színpadon derül ki - mondta még a koncert előtt Jávor, aki a dobszerkó mögül irányít.

MC Kemon és Delov Jávor a színpadon is egymásra vannak utalva

Elmondta, hogy kicsit háttérbe is szoktak húzódni Dj Q-Cee-vel.

- A mi feladatunk, hogy olyan alapokat biztosítsunk, amelyekre könnyen rá tudnak szállni az énekesek, s nemcsak az a fontos, hogy jó húzása legyen egy adott lüktetésnek, hanem az is, hogy inspiráló legyen a vendégeink számára a harmónia is. Olyan labdákat kell feldobálnunk, hogy ők állandóan le akarják csapni azokat.

S ha már labda! Kemon - zenekara az Irie Maffia - egy grenadai srác, aki kiválóan beszél magyarul, kamaszkorában, fociösztöndíjjal került Magyarországra, éveken át rúgta a bőrt az MTK utánpótláscsapataiban.

Barabás Lőrinc csodás trombitajátéka feltüzelte a zenésztársakat is
Fotók: Igari Balázs

- Sokat hívnak zenélni a Random Tripbe. Ez számomra mindig egy olyan alkalom, amikor improvizálhatok, freestyle-ozhatok. Nagynevű zenészekkel és új talentumokkal is együtt zenélhetek itt. A zene mindig része volt az életemnek. Már a suliban is doboltunk az asztalon, a ceruza volt a mikrofon - mondta Kemon, akit már gyerekként meghódított az improvizáció.

A zene születése élhető át a Random Trippel

A 2009-ben indult Random Trip vezéregyéniségei Delov Jávor és DJ Q-Cee, előbbi a Turbo zenekar dobosa, utóbbi a Vinyl Warriorz lemezlovasa. Koncertjeiken hétről hétre változó társaság zenél velük Budapesten és alkalmanként a vidéki klubok és fesztiválok színpadain. A határokat nem ismerő örömzene, jammelés során a közönség részese lehet a vegytiszta, minőségi zene születésének, a jól ismert zenei stílusokat (funk, soul, disco, hip-hop, drum'n bass, nu jazz, rock'n roll) a zenészek teljesen random, vagyis véletlen módon folyatják össze és sűrítik, lényegítik át új és új, megismételhetetlen zenei pillanatokká.
Majer Tamás

2017. augusztus 13., 08:30 szerző: Majer Tamás fotós: Igari Balázs

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...