Kultúra

2011.05.20. 13:12

Alföldi Róbert: folytatják a megkezdett munkát a Nemzetiben

Minden nehézség ellenére megtartják a Nemzeti Színház 2011-2012-es évadra meghirdetett csaknem valamennyi bemutatóját és folytatják azt az utat, amelyet az elmúlt három évben a színház megkezdett - erről Alföldi Róbert, a teátrum főigazgatója beszélt pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

 

"Bármilyen abszurd körülmények között kell folytatni a munkát, ezt az utat kell járni" – szögezte le Alföldi Róbert, aki bejelentette: a Tavaszi Fesztivállal együttműködésben jövőre - március-áprilisban - is megtartják a Nemzetközi Színházi Fesztivált.
Az évad különböző együttműködésben született eseményeit sorolva a direktor beszélt arról, hogy a magyar európai uniós elnökség programjaként láthatja a közönség Pina Bausch táncszínházának Sweet Mambo című előadását június 13-án és 14-én. Az Őszi Fesztiválon a színházban mutatják be Nagy József koreográfus-rendező a Megnevezhetetlen és Cherry Brandy című előadását, továbbá az Alvis Hermanis által rendezett A vadon szavát, a Münchener Kammerspiele produkcióját.
Alföldi Róbert szólt a külföldi meghívásokról és arról is, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába válogatott 15 előadás közül három a Nemzeti társulatának produkciója.
"Ma a színház megkérdőjelezhetetlen művészi és szakmai minőséget képvisel a magyar színházi és kulturális életben, a fiatalok körében pedig kulthely lett" - fogalmazott a főigazgató, aki szerint az elmúlt három évben sikerült bebizonyítaniuk, hogy a fiatalokat is érdekli a kultúra, járnak színházba.
Mint kifejtette, olyan mértékben csökkent az intézmény állami támogatása, hogy a színház alapvető feladatának ellátásához, vagyis az előadások bemutatásához és a három éve megkezdett program folytatásához kemény intézkedéseket kellett bevezetni. Ezek között említette, hogy nem jelentetik meg a színház havi műsorfüzetét és a Színműtár sorozatot sem, a színpadi szerkezetekre kötött karbantartási szerződéseket pedig felmondták. Ezentúl hétvégén nem tartanak próbát, 22 óra után nem dolgoznak a színházban, a vendégművészek közreműködését a minimálisra csökkentik, az Óz, a csodák csodája című darab bemutatója pedig elmarad – sorolta az igazgató. Hozzátette: a Zikkurat Galériát műszaki állapota miatt be kellett zárni.
Létszámleépítés egyelőre nem történt a színházban és Alföldi Róbert azt mondta, mindent elkövet, hogy ne is kerüljön sor ilyesmire.

A 2010-2011-es évadban 398 előadást tartottak a Nemzetiben, ezek mintegy 120 ezer nézőt vonzottak, ami 93 százalékos látogatottságot jelent. A bérletesek száma is nőtt, jelenleg 1776 bérletese van a színháznak. A számok Alföldi értékelése szerint munkájuk hatékonyságát mutatják, és "cáfolják a Nemzetiről, mint rétegszínházról szóló híreszteléseket".
A főigazgató felidézte: szerződése a 2008-2010-es időszakra 1,7 milliárd forint éves támogatást garantált, végül 1,585 milliárd forintból gazdálkodhattak. Az idei évben március végén kaptak értesítést arról, hogy éves költségvetésük 1,244 milliárd forint, amelyből a nemzet színészeinek járó összeg kifizetése után 1,1 milliárd forint marad.
Az elfogadott üzleti terv szerint a 2011. évi művészi programra 6,2 millió forintot szánhatunk – hangsúlyozta Alföldi. Hozzátette: tavaly a művészi programjaikra az egész éves támogatás 13 százalékát, mintegy 140 millió forintot költhettek.
A főigazgató ismertette a 2011-12-es évad tervezett programját. A Nemzeti Színház közönsége ősztől George Bernard Shaw Szent Johanna (rendező Alföldi Róbert), Moliére A fösvény (rendező Rába Roland), Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja (rendező Znamenák István), Bródy Sándor A tanítónő (rendező Novák Eszter), Ulrich Hub Náthán gyermekei (rendező Gigor Attila) és William Shakespeare Hamlet (rendező Alföldi Róbert) című darabját láthatja, továbbá egy Andrei Serban-féle Shakespeare-rendezést, illetve John Osborne A Patriot for Me (Ide nekem a hazafival!) című Redl ezredes-feldolgozás különleges, színpad alatti bemutatóját.
A társulatban történő változásokról szólva Alföldi Róbert elmondta, hogy Rátóti Zoltán kaposvári igazgatói kinevezése miatt elhagyja a színházat, Nagy Zsolt és a színházi gyakorlatát töltő egyetemi hallgató, Váncsa Gábor pedig csatlakozik a társulathoz.
A romagyilkosságok témájában március 1-jei határidővel kiírt drámapályázatra 26 mű érkezett a színházhoz, az eredményhirdetést a szeptember közepére tervezett nyílt napon tartják.
 Egy újságírói kérdésre, amely arra vonatkozott, nem mond-e le "a színház botrányos bemutatói, például Az ember tragédiája előadása" miatt, Alföldi Róbert úgy válaszolt: ezt a lépést nem tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!