Kultúra

2016.09.26. 16:55

Angyali seregek, gonosz erők - Összekapcsolták a tudományt és a művészeteket

A múlt hétvégén a tudományt és a művészeteket összekapcsoló, tartalmas eseménysorozatnak adott otthont a székesfehérvári városháza és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély.

Szabó Balázs

A Szent István Király Múzeum, a Károlyi József Alapítvány és a Fejér Megyei Múzeumegyesület összefogásával, Bányai Balázs történész és a sorok írója szervezésében Kultúra és zene: városok, templomok és kastélyok zenéje címmel kétnapos, nagy érdeklődéssel övezett zenetudományi konferenciára került sor a magyar zenetörténet kutatói és a humán társtudományok jeles hazai szakértői részvételével. Az előadások idén összekapcsolódtak a Károlyi Alapítvány által szervezett Quartettissimo vonósnégyes fesztivállal, vasárnap este pedig az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamarazenekara barokk estje tett pontot az eseményekben gazdag napok végére.

A koncert műsorát a nagyszerű régizenész, Dinyés Soma állította össze, s dirigálta. Kiváló énekesgárdát hozott magával ez alkalomra: Szili Gabriella (szoprán), Balogh Eszter (alt), Megyesi Zoltán (tenor) és Cser Péter (basszus) énekművészek mellett a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Exsultate fiúkórusa (karnagy: Tóth Márton) működött közre a hangversenyen. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagságát is kiegészítette a barokk hangszerek néhány ismert hazai specialistája, mindenekelőtt a barokk instrumentumokon megszólaló virtuóz trombitaszólamokban. A programban a 17-18. században zenei életükről híres városok és muzsikusaik muzsikája csendült fel: az eisenachi Johann Christoph Bach, a pozsonyi Samuel Capricornus, a salzburgi Carl Heinrich Biber, a bolognai Giovanni Battista Bassani műveit hallhattuk, míg zárószámként a lipcsei Johann Sebastian Bach 130. kantátája csendült fel. Az elhangzott műveket szövegük is összekötötte (a hallgatóságot igényes műfordítások segítették a megértésben): visszatérő témaként találkozhattunk az égi-angyali seregek és a gonosz erői közötti küzdelem gondolatával.

A kor előadói gyakorlatát átfogóan ismerő Dinyés Soma rendelkezésére álló idő nyilván kevés volt arra, hogy zenekarunk muzsikusaiból eminens régizenészeket faragjon, de remek eredményeket sikerült így is felmutatnia: lendületes, stílusos produkcióknak tapsolhattunk. A zenészek számára nyilván rendkívül tanulságos volt betekinteni ebbe az általuk ritkán játszott repertoárba: nagy örömmel konstatálhattuk, hogy látható lelkesedéssel vettek részt a produkcióban. A kiváló szólisták (mindenekelőtt a Bassani-kantátát lenyűgöző virtuozitással megszólaltató Megyesi Zoltán), valamint a fegyelmezett és muzikális fiúkar feltétlenül inspiráló partnernek bizonyultak.

Az utóbbi hetek zenementes időszakát követően az egyeztetés magasiskolájaként vasárnap sikerült egyszerre négy (!) hangversenyt rendezni Székesfehérváron Örömmel láttuk, hogy így is telt ház várta és tapsolta ráadásig a fellépő művészeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!