Kultúra

2017.04.11. 20:25

Aradon is bemutatták Tömöry Péter Európa, édes hazám című színművét

Székesfehérvár-Arad - A Vörösmarty Színház az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban vitte színre Tömöry Péter Európa, édes hazám című színművét. A pénteki bemutató után a produkció résztvevői Aradra utaztak, hogy három estén át ott is játsszák az előadást.

Fejér Megyei Hírlap

Pénteken magyarországi ősbemutató volt a Pelikán Kamaraszínházban: Tömöry Péter kortárs író, műfordító, dramaturg és rendező Európa, édes hazám című színművét Szabó K. István rendezte. Az előadás hétfőn este Aradon debütált, majd tegnap és ma is műsorra tűzik.

Tömöry Péter 1991-ben írta a művet németül, 1992-ben mutatták be a Badische Landesbühnében, Németországban, ahol Tömöry 1991-1993 között főrendező volt. A fehérvári premier után azt mondta: ritka szerencse, ha a szerző teljes mértékben elégedettséget érez a darabjából készült előadás kapcsán. Itt most éppen ez történt: kimondottan tetszik neki Szabó K. István rendezése.

Tapasztó Ernő és Kerkai Rita a produkció egyik jelenetében
Fotó: Molnár Artúr

Szabó K. István másodszor rendez a fehérvári teátrumban. Az Európa, édes hazám előadáshoz meghívta Tapasztó Ernőt, az Aradi Kamaraszínház vezetőjét, hogy játssza el Ion Hoffmann szerepét, így a két színház koprodukciójaként született meg az előadás. A tervek szerint Romániában több fesztiválra és városba szeretnék eljuttatni a produkciót, hiszen érzékeny, erős és fontos előadás született.

Mind az Aradi Kamaraszínház (ahol az előadások nagy része koprodukcióban készül), mind a székesfehérvári Vörösmarty Színház számára fontosak a koprodukciók, a nemzetközi kapcsolatok, hiszen így szélesebb közönségréteghez juthatnak el a teátrum előadásai.

Az Európa, édes hazám című produkció Fehérváron, a Pelikán Kamaraszínházban legközelebb április 21-én, 23-án és 28-án látható.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!