Kultúra

2016.12.08. 16:25

Néptáncos minősítő: együttlét és útmutatás

Aba – A megyei művelődési központ a Fejér megyei amatőr néptáncegyüttesek nyolcadik minősítő fesztiválját és találkozóját szombaton rendezte meg a Sárvíz művészeti iskola dísztermében.

V. Varga József

„A kupolából leereszkedő láthatatlan aranyszál a szívünkön és a lelkünkön keresztül mindannyiunkat összeköt majd a nap végére” – fogalmazta meg Kossa Lajos polgármester a néptáncos randevú valamennyi résztvevőjét köszöntendő.

Kilenc néptáncegyüttes mutatkozott be, de a nagyérdemű tizennégy műsorszámnak tapsolhatott. Alapi, bagi, bodrogközi, jobbágytelki, madocsai, mezőségi, rábaközi, tyukodi és zempléni táncok sorjáztak. Kísért a Galiba zenekar. A szakmai zsűri – Majoros Róbert, Szigeti Angéla és Taba Csaba (valamennyien elismert néptáncos szakemberek, koreográfusok és aktív néptáncpedagógusok) – bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítéssel értékelte az együttesek produkcióit.

Míg az ítészek tanácskoztak, a táncosok és a zenészek a „folkkocsmában” múlatták az időt. A Sárvíz művészeti iskola népzene tanszakának növendékei húzták a talpalávalót, ízelítőt adva népzenei tanulmányaikból, Antal István vezetésével.

Összefoglalójában és értékelésében Taba Csaba kiemelte: „A találkozó létjogosultságát és szükségességét mindannyiunknak volt alkalma megtapasztalni. Kiváló kezdeményezésnek tartom, hogy nyolc évvel ezelőtt itt, Fejér megyében egy ilyen fórumot teremtettek az amatőr néptáncmozgalomnak.”

Az eredményekről, a minősítésekről Majorné Kati, a Fejér Megyei Művelődési Központ művelődésszervezője számolt be:

Kiemelt arany: Ikarus Senior Táncegyüttes (Székesfehérvár, szakmai vezető Gőbölös Gábor), Nagyvenyimi Táncegyüttes (Czuppon Péter). Arany: Sárrét Néptáncegyüttes (Szabadbattyán, Kulcsár Imre). Ezüst: Baracs Néptáncegyüttes (Suplicz Mihály), Mezőföld Népi Együttes (Alap, Köőné Lendvai Marika). Bronz: Rozmaring Tánccsoport (Mór, Szatzkerné Ruff Angella). Nem kért minősítést: Alba Regia Senior Táncegyüttes (Székesfehérvár, Ritter Andrea és Kiss Gábor), Figurázó Néptánccsoport (Sárkeresztes, Kiss Gábor), Sárvíz Táncegyüttes (Aba).

Az együttesek által alapított Vándor-díjat (a míves pásztorbot Varga Csaba csákberényi fafaragó munkája) a tavalyi nyertes alapi Mezőföld Népi Együttes tagjai adták át az idei győztes formációnak, a fehérvári Ikarus Senior Tánccsoport tagjainak.

„Az a bizonyos aranyszál, így advent idején különösen szépen csillog” – mondta Majorné Kati. „Az élmények és emlékek hosszú időre összekötnek bennünket!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!