Az autizmus mint metafora - Egy párhuzamos kiállítás Dunaújvárosban és Székesfehérváron

2017. június 13., 08:00 szerző: Szabó Szabolcs fotós: Zsedrovits Enikő
komment
DUNAÚJVÁROS - Értékes, fontos és egy merőben izgalmas, kéthelyszínes kiállítás nyílt szombaton a Kortárs Művészeti Intézetben, valamint a Szent István Király Múzeum Megyeház utcai kiállítóterében Az autizmus mint metafora címmel.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A szombati kettős megnyitó első kiadását a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben tartották. Az intézmény vezetője, egyben a nagyszabású kiállítás kurátora, Deák Nóra elmondta, több szempontból is különleges kiállításról beszélhetünk, hiszen egyrészt közösen mutatják be alkotásaikat autizmussal élő alkotók és az adott tematikához illeszkedő munkákat bemutató művészek. További érdekesség, hogy a két tárlat kiegészíti egymást. Tarr Hajnalka kiállítóként és társkurátorkén mutatta be az érdeklődőknek azt a féléves kutató és gyűjtőmunkát, amely megalapozta a dunaújvárosi és a fehérvári bemutatkozást. Az autizmus mint metafora című kiállítást Mélyi József művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe, aki beszédében így fogalmazott:

"Az autizmus és a képzőművészet között ugyanis nem csupán átmetsződések léteznek, hanem metaforikus értelemben akár egymás tükörképei is lehetnek. A kérdés ezért új formában így hangzik: a művészet és az autizmus vajon a létezés egy-egy módja lenne? A látszólag ártalmatlan kérdés mögött fontos felismerés húzódik, amelynek fényében átgondolásra szorul a "fejlődési rendellenesség" fogalma is. Ha ebbe az irányba indulunk, akkor az átvitelt új szemszögből láthatjuk: két egyenrangú létmód közötti szabad transzferként. Nem az őrület, nem az elfajzott művészet huszadik századi, de máig továbbélő megbélyegző fogalmai vagy az avantgárdellenes közhelyek kerülnek előtérbe, hanem a művészet és az autizmus termékeny párbeszéde."

A kiállítás augusztus 4-ig látogatható a KMI-ben és szeptember 17-ig a Szent István Múzeumban.

A kiállítás autizmussal élő alkotói: Bihari László, Farkas Ádám, Lakatos Renáta, Stadtmüller Tamás, Szappanos István, Varga Máté, Vedres Dávid, Vreczenár Viktor.

További alkotók: Bálványos Levente, Benczúr Emese, Borsos Lőrinc, Böröcz András, Igor és Ivan Buharov, Csontó Lajos, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Erdélyi Gábor, Fischer Judit, Gál András, Gerber Pál, Gémes Péter, Halász Péter Tamás, Jovánovics Tamás, Káldi Katalin, Keserü Károly, Koós Gábor, Köves Éva, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Maurer Dóra, Mátrai Erik, Megyik János, Melkovics Tamás, Molnár Vera, Perneczky Géza, Sági Gyula, Szabó Ádám, Szalay Péter, Szíj Kamilla, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Tibor Zsolt, Tranker Kat, Türk Péter, Uglár Csaba, Varga Ferenc, Várnai Gyula.

Szabó Szabolcs

2017. június 13., 08:00 szerző: Szabó Szabolcs fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...