Kultúra

2015.08.02. 14:27

Egész Iváncsát bejárták

Iváncsa - Több mint háromszázan vettek részt a harmadik Iváncsai Arató Felvonuláson és Bálon, augusztus első napján.

Sebestyén Lilla

Traktorok, szekerek, lovaskocsik, ügető paripák, pónik és kombájnok lepték el augusztus elsején a faluház előtti teret. Reggel fél tízkor kezdődött a gyülekező, szép sorjában érkeztek meg a különböző munkagépekkel a környékbeliek, hogy részt vegyenek az arató felvonuláson

Tatár Szilvia, a település polgármestere elárulta: Rengetegen jöttek a szomszédos településekről, közel háromszáz fő érkezett az idei mulattságra.

Fél tizenegy után nem sokkal indult meg a menet eleje a városközpontból. Az első lovasok ostorcsapások közepette fordultak rá a Fő utcára, majd ahogy kiért az utolsó már szálltak is le az asszonyok és lányok a különböző járművekről, hogy ropjanak egyet az utca szélén álló nézelődök legnagyobb örömére. A talpalávalót egy mobil hangberendezéssel biztosította, amely a menet közepén utazott két fiatal ember társaságában, akik nem hagyták, hogy elhalkuljon a klasszikus mulatós.

A főszervező, Csuti Hédi azt is elmondta, Perkátáról, Rácalmásról, Adonyból és Pusztaszabolcsról is csatlakoztak az iváncsai arató felvonuláshoz

Az arató felvonulást négy család szervezte és valósította meg első ízben három éve. Emlékszem, 2012-ben talán jó, ha voltunk tizenöten. Az évek múlásával viszont egyre többen csatlakoznak hozzánk magyarázza a polgármester, aki azt is hangsúlyozza, ez egyrészt remek hagyományőrző program, másrészt összekovácsolja a közösséget és nem utolsó sorban egy hatalmas buli az itt élőknek.

az idén minden eddiginél több látogatót vonzott a település Fotó: Koppán Viktor

A rendezvény fő szervezője és egyben az egyik ötletgazda család tagja is úgy nyilatkozik, nem lehet elmagyarázni, milyen egy felvonulás, azt át kell élni.

A menet végül kora délután ért vissza a kiinduló pontra, ahol a helyi nyugdíjas klub vendégelt meg mindenkit egy jó tál babgulyással.

Az aratás ünnepének azonban nem ez volt az utolsó állomása. Este mindenkit vártak vissza egy utcabálra a Főtérre, ahol Steimann György és zenekara szórakoztatta éjszakába nyúlóan a helyieket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!