Kultúra

2017.07.18. 17:35

Az Esterházyak - Megnyílt a múzeumi emlékszoba is

A Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület múlt hét péntekjén megemlékezést szervezett az Esterházy-gyűjtemény megnyitójára, a Csákvári Emlékházba.

Kocsis Noémi

Nagyon sokan jöttek el, voltak kíváncsiak az egykori tűzoltótoronyban berendezett múzeumban most megnyíló emlékszobára, de még inkább a kisvárosban mindig is nagy szerepet játszó Esterházy család mai emlékezetére. A környéken a II. világháborúig élő, sok jelentős fejlesztést (pl. népiskola, katolikus templom, rendi nővérek zárdája) véghezvivő család leszármazottja, Esterházy Márton (a tavaly elhunyt jeles író, Esterházy Péter öccse) meghatottan köszönte meg a család nevében a hagyományápolást, s vágta át az új, állandó kiállítás megnyíltát jelző nemzetiszín szalagot. A családra emlékező köszöntők és szóbeli, valamint filmes visszaemlékezések az évek óta Csákváron élőknek is szolgáltak új információkkal a család történetéről.

A közeli Majkpusztán született Esterházy Móricra, a későbbi író nagyapjára a majki kastélyból maradt tárgyakkal és fotókkal emlékeznek. A magyar arisztokrata politikus, császári és királyi kamarás és valóságos titkos belső tanácsos, majd későbbi miniszterelnök (1917) házasságából Károlyi Margit grófnővel négy gyermek született: Mátyás (az ő gyermekei Péter és a megemlékezésen részt vett Márton), továbbá Marcell, Menyhért és Mónika. Róluk is számos tárgyat őriz az új emlékszoba az egykori tűzoltótoronyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!