Kultúra

2017.07.11. 15:10

Az Évad színésze lett a Jászai Mari-díjas színművész, Derzsi János

SZÉKESFEHÉRVÁR Évről évre több darabban is láthatják a nézők, 2003 óta a Vörösmarty Színházban. Drámában, abszurdban vagy épp meseelőadásban.

Szabó Zoltán

A lényeg az, hogy jó karakterszerepeket bíznak rá. Nem véletlenül, hiszen Derzsi János az egyik legkarakteresebb magyar színész, színházban is, filmben is. Az évadzáró társulati ülésen a fehérvári teátrum vezetése az Évad színésze díjat neki ítélte oda.

- Jól láttam, hogy meglepődtél, amikor a nevedet mondták? Sőt, kicsit talán meg is hatódtál?

- Igen, nagyon meglepődtem, de utána borzasztóan boldog voltam. Ezeket az elismeréseket szeretem a legjobban. Megkaptam már a filmkritikusok díját is, de a lelkemben ez nagyobb visszhangot váltott ki. Jó dolog az, hogy a színház vezetése rám gondolt, de annak még jobban örültem, ahogy a társulat reagált a díjra, őszinte örömmel és tapssal üdvözöltek.

- A vezetés szerint te voltál az Évad színésze, de te is elégedett vagy az évadoddal?

- Nagyon szerettem ezt az évadot, a szerepek, de a közönség visszajelzése miatt is. Számomra nagyon fontos, hogy miként reagálnak a nézők, és úgy vettem észre, hogy jól fogadták, amit tőlem láttak. Azt mindig érzi az ember, hogy igazi-e taps vagy csak illendőségből, a protokoll miatt csattan fel.

Az Európa, édes hazám! című előadásban, Kozáry Ferenccel. A darabot Szabó K. István rendezte, és a Pelikán Kamaraszínházban mutatták be.

- Két éve beszélgettünk. Akkor azt mondtad, hogy több év kell egy igazi társulathoz, de a fehérvári már majdnem az. Most hol tart ez a csapat?

- Szerintem ez egy rettentően erős, jó társulat, az ország bármely színháza megirigyelhetné. Emlékszem, néhány éve, amikor a Lear királyt próbáltuk, Tyutyu (Cserhalmi György, a szerk.), Csámpi (Gáspár Sándor) és én leültünk beszélgetni. Tyutyu azt mondta, hogy gyerekek, a sors nyilvánvalóan összesepert itt bennünket, próbáljunk meg jó színházat csinálni, Mindenki, az úgynevezett régiek és az újonnan jöttek is ezt akarták. Emiatt fantasztikus az összetartás. nagy a kohéziós erő. Bárki a világot leharapná itt, hogy minden sikerüljön. Talán a vezetés nem is tudja, mennyire így van ez.

- Melyik szerepre emlékszel legszívesebben vissza? Nyilván itt összemosódnak azért az évadok.

- Talán a 2013-ban bemutatott Lear királyra, mert abban nagyon összekovácsolódott a társulat, nagy energiák szabadultak fel. Persze a múlt évadban is voltak nagyon jó darabok, köztük az Európa, édes hazám, A Hópehely hercegnő című meseelőadást pedig egyenesen imádtam. Pedig tulajdonképpen úgy rángattak bele, de aztán kifejezetten élveztük az egészet. Mi, színészek csináltunk mindent, és aztán azt vettük észre, hogy jól működik. Kiderült, hogy Kricsár Kamill nagyon jól ír, és zenélni is tud. Kerkay Rita és Varga Lili is nagyon jó partnerek voltak. Segített persze, hogy sokat játszunk együtt, és civilben is jóban vagyunk.

- Régebben nem sokat haboztál, ha úgy érezted, valahonnan menned kell. Fehérváron most jól érzed magad?

- A fehérvári színházban még nem téptem szerződést, jelképesen sem. Itt most nagyon jól érzem magam, más kérdés, hogy nyugdíjasként az anyagi problémák időnként nem esnek jól.

Derzsi János egyébként nemrég a Gyulai Várszínházban járt, a Sirály című előadással. Emellett Mundruczó Kornél három előadásának is szereplője Fotó: Molnár Artúr, Vörösmarty Színház

- Sokat filmeztél. Hívnak még forgatni?

- Két kisfilmet, főiskolai vizsgafilmet csinálunk a nyáron. Elvállaltam, mert kíváncsi vagyok hogyan gondolkodnak, mit akarnak megmutatni a mai fiatalok. Aztán augusztus végén vagy szeptember elején mutatják be Anthony Lucero amerikai rendező Cirkusz című játékfilmjét, amelyet Grúziában forgattunk, és a cirkuszigazgatót játszom benne.

- Tarr Béla állandó színésze voltál. Sajnálod, hogy már nem rendez?

- Mondtam neki, ha mégis rendez, csak akkor forgatok vele, ha színes, szélesvásznú játékfilmet csinál, amelyben ott ülünk a tengerparton Cserhalmival és teázgatunk. Röhögött, és megígérte, ha ilyen lesz, majd szól.

- Miben láthatnak a fehérvári nézők az új évadban?

- Két előadást szerettem volna vállalni, de már most úgy néz ki, hogy háromban is benne leszek. Kricsár Kamill ír egy újabb mesedarabot, szívesen játszom majd benne. A Jóembert keresünk című előadásban is színpadra lépek, Bagó Bertalan rendezi. Ezen kívül egy japán szerző Kafka a tengerparton című történetében szerepelek, Szikora János rendezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!