Kultúra

2015.11.25. 13:31

Az idén a Vatikánban is kiállítják a bakonykúti anyagmíves munkáját

Még Székesfehérvárról is bejelentkezett a lángossütésre egy 77 éves idős úr, amikor értesült az eseményről.

B. Kiss László


A 140 lelkes Bakonykúti önkormányzata a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen szervezett sokak érdeklődését felkeltő programot a minap. Ennek része volt a helybeli Deák Ildikó anyagműves kiállításának megnyitója, ahol a 3Falu Banda zenélt, valamint a Magán Ferenc szakavatott útmutatása alapján történő rétesnyújtás és sütés is.

- Miután megjelent a Hírlapban a rendezvényről szóló beharangozó, felhívott Székesfehérvárról egy 77 éves úr, aki elmondta, hogy utoljára gyerekkorában evett kemencében sült lángost, amelynek ízét még ma is érzi, és megkérdezte, hogy eljöhetne-e a rendezvényünkre - mesélte lapunknak Marics József polgármester. - Természetesen meghívtam a rendezvényre és ő nagyon jól érezte magát Bakonykútiban. Amikor a fél egykor induló buszhoz kikísértem, és megköszönte a vendéglátást, könnyes szemmel azt mondta: „Polgármester úr! Ez olyan jó és szép volt, hogy feltétlenül meg kellene írni az újságba!”


Deák Ildikó a polgármesteri hivatalban rendezett kiállításának megnyitóját Marics József tartotta. Az alkotót méltatva elmondta, hogy tavaly, az adventi időszakban a Néprajzi Múzeumban volt látható Deák Ildikó egy alkotása, idén pedig - 42 ország alkotói közül kiválasztva - Ildikó egy művét a Vatikánban is kiállítják. Az falu elöljárója elmondta azt is, hogy a képviselőtestület az elmúlt évben díszoklevéllel ismerte el az agyagmíves munkáját, de azzal nemcsak a kézműves alkotó tevékenységét díjazta, hanem azt a közösségi munkát is, amelyet a településen végez. Karácsony és húsvét előtt az ünnepekhez illő díszek készítésére hívta a falu lakóit, majd ötletes, jó hangulatú farsangi bált szervezett, húsvétkor pedig felelevenített egy régi bakonykúti hagyományt, a tojásgurítást. A rendezvény keretében köszöntötték a nyugdíjba vonuló jegyzőt, Parajdi Cecíliát és az új jegyzőt, Kovács Editet. 

Deák Ildikó tíz esztendeje él Bakonykútiban, s azzal, hogy kerámiákat készít, gyerekkori álmát váltotta valóra – mondta el. Arról is beszámolt, hogy a párjával kézműves udvar kialakításán dolgoznak a portájukon. Lesz ott kemence és sajtműhely is. A hét tehén, ami a tejet adja, már megvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!