Kultúra

2015.02.25. 14:31

Az új Alba Regia Szimfonikus Zenekar új fejezete

Székesfehérvár – Hétfő este nagysikerű hangversennyel nyitotta meg történetének új fejezetét az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

Szabó Balázs

A Vörösmarty Színházban rendezett hangverseny az üzleti életből és/vagy a futballból ismerős címet kapott: „az Új Alba Regia Szimfonikus Zenekar kick off-koncertje" – hirdették már hetek óta az eseményt. Honnan a cím? A zenebarátok az elmúlt hónapokban folyamatosan értesülhettek azokról a jelentős változásokról, melyek nyomán az év elejétől új szervezeti formában működik tovább a nagy múltú együttes. A hétfői fellépés ennek az új korszaknak kívánt felütése, illetve – hogy a címet lefordítsuk – kezdőrúgása lenni. (Nota bene, a hét végén folytatódik az első osztályú bajnokság!)

A koncert nyitó számát, id. Johann Strauss Einzugs-galoppját Cser-Palkovics András polgármester dirigálta perfekt technikával. Fotó: Molnár Artúr

Az ünnepi est protokollrészében az esemény háziasszonya, Závodszky Noémi először ifj. Major Istvánt szólította a színpadra. A zenekar frissen kinevezett igazgatója köszöntötte a közönséget, majd átadta a szót Cser-Palkovics András polgármesternek, aki – miután néhány mondatban felvázolta az együttes elé kitűzött komoly célokat – összefogásra, az elképzelések és a művészi munka támogatására szólította fel a megjelenteket.

A beszédek után színes, humorban és érzelmes pillanatokban bővelkedő, majd kétórás műsort hallhattunk. A nyitószámban azonnal egy rendkívüli tehetségű fiatal dirigens bemutatkozásának tapsolhattunk: id. Johann Strauss Einzugs-galoppját Cser-Palkovics András dirigálta perfekt technikával. Az új karmestercsillagtól – akinek pályafutását a továbbiakban élénk figyelemmel fogjuk kísérni – a folytatásban Drahos Béla vette át a pálcát. A programot két kiváló vendégművész fellépése gazdagította tovább: Lukács Anita és Boncsér Gergely, a budapesti Operettszínház művészei Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Johann Strauss és (kirándulva az opera területére) Verdi műveinek részleteit adták elő, nagy és megérdemelt sikerrel. Mellettük a zenekar néhány tagja is szólószerepet kapott: Czenke Csaba hegedűművész két hangulatos Kreisler-darabban, Harsányi Zsolt fagottművész egy remek humorral megszólaltatott Fucik-polkában, Gerencsér Tamás kakukk- és írógépművész („civilben" az ütőhangszeres szekció kiválósága) pedig Strauss- és Anderson-művekben igazolhatta szakmai kvalitásait. Természetesen nem maradtunk valódi és kellemes nélkül: a világhírű, Oscar-díjas filmszínész, Sir Anthony Hopkins fiatalon írott gyönyörű keringőjét (And the waltz go on) hallgathattuk meg. A zeneszámok mellett-alatt a zenekar történetét összefoglaló filmvetítés, a szponzorok köszöntése, a húsvéti hangverseny beharangozója kérte még a közönség figyelmét, melytől három lelkes vastapstól kísért ráadásszámmal búcsúztak el a szimfonikusok.

A székesfehérvári zenekar több mint száz esztendős históriája jelentős fordulópontjához érkezett. A bíró sípjába fújt, a kezdőrúgást követően a labda útjára indult. E pillanatban vezetők, játékosok és szurkolók közös kívánsága nyilván nem más, mint fényes győzelmek sora, telt stadionok előtt. Ez nyilván nem megy egyik pillanatról a másikra: sok mérkőzés vár még a csapatra, miközben a hazai bajnokságban, majd a remények szerint a nemzetközi kupákban is megméreti magát. Bizakodva várjuk a folytatást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!