Kultúra

2017.06.23. 18:27

"Szeretem, ha nevet a közönség" - Bálint András Fehérváron lépett fel

Az ország egyik legismertebb színésze, emlékezetes színházi előadások, filmek, önálló estek szereplője. Csaknem 31 évig színházigazgató is volt.

Szabó Zoltán

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Bálint András, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nemrég Fehérváron járt. Arany-estjét adta elő nagy sikerrel a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban. A fellépése után beszélgettünk.

- Hogyan készül egy ilyen est? Irodalmi búvárkodást folytat, beleássa magát a szerző életébe, életművébe?

- Valahogy úgy. Szerencsére volt segítőm, irodalmi tanácsadóm is, Réz Pál, ő már sajnos nem él. Tizenhárom éve készült az eredeti Arany-est, és Pali kiváló tanácsokat adott. Jómagam fogtam magam, elolvastam Arany János levelezését is, kimazsoláztam a dramaturgiai szempontból hasznos, érdekes részleteket. Például a Madách Imrének írt leveleit, amelyeket kifejezetten érdekesnek tartok.

Arany-estjét adta elő Bálint András nemrég a Vörösmarty Mihály Könyvtárban  Fotó: Simon Erika

- Számos önálló estje volt. Ezekkel a színészi teljesítményen túl az a célja, hogy megmutassa egy-egy szerző kevéssé ismert oldalát?

- Igen. A sok között volt már Márai-, Heltai-, Radnóti-, Babits-, Kosztolányi-estem is. Ezek monológok, nem pusztán versek egymás után. Mindegyikben van kis önéletrajz, humor, elhangzik néhány anekdota. Aranynál talán viszonylag kevesebb, de az ő leveleiben is fellelhető azért a humor és az önirónia. Én pedig nagyon szeretem, ha nevet a közönség. Én magam vagyok az estjeim dramaturgja, és ezt kifejezetten érdekesnek találom.

- Azért rendező is kell ezekhez a - nevezzük így - monodrámákhoz. Jól tudom, hogy néhány estjét felesége, Deák Krisztina filmrendező állította színpadra?

- Így van, ő rendezte a Heltai naplóját, az Úr és kutyát és a Radnóti-estemet is.

- Csaknem 31 évig volt a Radnóti Színház igazgatója. Nem hiányzik?

- Nem, éppen elég volt belőle ennyi, csináltam eleget. Van más dolgom. Rendeztem Veszprémben a My Fair Ladyt. A Radnótiban játszom a Karamazov testvérekben, a Nagy Inkvizítort alakítom, a Téli regében én vagyok az Idő, a narrátor, és a következő évadban egy dán szerző darabjában szerepelek.

- Korábban Ön volt Kováts Adél igazgatója a színházban, most pedig ő az Öné. Nem okoz ez problémákat?

- Adélt nagyon kedvelem, régóta ismerjük és kölcsönösen becsüljük egymást. Nem szólok bele a munkájába, nem avatkozom a dolgába, erre nagyon ügyelek. Gondoljon bele, hogy venné ki magát, ha állandóan dumálnék vagy pofákat vágnék, azért, mert helyet cseréltünk.

- Kicsit bosszankodtunk, amikor a fehérvári színházból elvitték a Radnótiba László Zsoltot.

- Igen, de adtuk helyette Petrik Andreát. Tudom, hogy nem a fehérvári társulat tagja, de a következő évadban is játszani fog ott. Andreát nagyon kedvelem, tanítványom volt a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Miatta és Horváth Csaba rendező miatt megnéztem a Carment a Vörösmarty Színházban. Tudom, hogy a darab vitákat váltott ki, én magam nem hiba nélküli, de izgalmas, nagyszabású produkciónak tartom.

- Ön legalább annyira filmszínész is, mint színházi színész. Többek között Szabó István, Jancsó Miklós, Fábri Zoltán filmjeiben is játszott. Szeret filmezni?

- Szörény Rezső, Kovács András, Deák Krisztina filmjében is játszottam, és a névsort még folytathatnánk. Igen, szeretem a filmet, és ha hívnak, megyek. Mostanában ritkábban, de ha adódik egy jó szerep, akkor igent mondok. Alakítást vállalok, szokták mondani a férfi szabók. Mindenféle hülyeséghez persze nem adom az arcomat. Annak különben örülök, hogy mostanában megint sikeres a magyar film, vannak kiváló rendezőink. Gondoljon csak Nemes Jeles Lászlóra, Enyedi Ildikóra vagy Mundruczó Kornélra. Kornél legújabb filmjében, a fantasztikus képi világú Jupiter holdjában egyébként én szinkronizáltam a grúz színészt, aki egy magyar orvost alakít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!