Kultúra

2014.04.16. 13:35

Barbara megkapó világa

Libbenő hajú, meleg mosolyú fiatal nő Szepesi Szűcs Barbara, aki még most is kedvesen, de elfogódottan köszöni meg az elragadtatott dicséreteket. Közben őrülten tehetséges...

Kocsis Noémi

Szepesi Szűcs Barbara képi világa olyasmi, amilyent valamennyien szívesen álmodnánk magunknak. Ezernyi színt használó, sugárzó, reményt keltő és nagyon hangulatos képei kettősséget teremtenek a nézőben: mintha hús-vér mesealakokat rajzolna. Tündérszerű nőfigurái mellett a konyhában tésztát keverő, nagyon is gyakorlatias mackó adja az ellenpontot. Meg is említem neki, hogy ha ilyen rajzokkal teli kötet látna ma napvilágot, afféle művészkönyv jelleggel, Sz.Sz.B.-rajzokkal, én biztosan a polcra tenném, rejtegetett, féltett kincsként. Ezen jót mosolyog, hiszen bármilyen vonzó az opció, nem a polcnak dolgozik: akkor boldog, ha rajzai a szívekbe találnak, ha a gyerekek, de a felnőttek is vevők a szöveghez készített illusztrációk finoman áthallásos jelentéseire.

Barbara munka közben – a fiatal illusztrátor első könyve, a Gróh Ilával közösen jegyzett Ringató a könyvhét után jelenik meg, s a legfiatalabb korosztályt célozza színes rajzaival, dalocskáival (Fotó: Skrapits Borbála)

Barbara családja Nagyváradról települt át Székesfehérvárra, ő itt járt általános iskolába, majd a Tóparti gimnáziumban kerámia szakosként. Az utolsó esztendőben érezte már, hogy a kézzel alakított matéria helyett egy síkművészet, a grafika lesz az ő terepe és igazi útja. A MOME-ra második próbálkozásra veszik fel, tervezőgrafikusként végez 2012-ben.

Jelenleg Pákozdon él és alkot, akár napi 15 órán ketesztül is. Jelenleg is ilyen időszakot él meg, ugyanis alig három hetük van befejezni az íróval, Nyulász Péterrel közös munkájukat, a szerző Helka című ifjúsági regényének folytatását. E kötetben a népszerű író az első regényben már megkezdett Balaton-legendákat szövi tovább, új szereplőkkel és még több, a kiránduló családok által bejárható rejtélyes honi helyszínnel.

– Nagyon szeretem ezt a munkát, a regény teljesen levett a lábamról – meséli Barbara, aki maga is jegyez egy könyvet íróként, diplomamunkaként ugyanis a nagymamájáról és önmagáról készített el egy könyvecskét. Az illusztrációkhoz egy zeneszerző barát írt muzsikát – sajnos az imádott, ihletet adó nagymama a könyv megszületését már nem érhette meg.

Elegáns úrfi, királyfi táltos lovon, vagy éppen álmodozó lányka – Barbara színes világa jól felismerhető, nagyon szerethető (Fotó: Szepesi B.)

Egy másik projekt, amely nagyon közel áll Barbihoz, az itthon széles körben ismert Ringató-foglalkozásokhoz megjelent kötetek egyikének illusztrálása. A 60 megzenésített vers egyharmadát látta el egyedi hangulatú rajzaival. Első tulajdonképpen önálló kötetét május elején veheti kézbe az olvasóközönség, s mondogathatja versikéit, nézegetheti rajzait, hallgathatja a mellékelt cédélemezt.

A zene amúgy is mindig közel állt Barbarához: 12 évig tanult fuvolázni a fehérvári Hermann László Zeneiskolában, apukája a nagyváradi színházban dolgozott, énekelt, gitározott, édesanyja pedig szintén grafikusnak tanult, az egyik nagypapa festőművész, s a nagymama is muzikális családtag volt.

A fiatal lány egyéni képi világában egyértelmű szükséglet az őszinteség és az önkifejezés. Ugyanakkor maximalista, mint mondja, akár a leadás előtt két nappal is képes összetépni egy rajzot, ha nem tetszik. A ceruza és a papír az ő terepe, de mivel több alkalmazott jellegű grafikai munkája van, a számítógép legalább ennyire napi eszköze.

– Nagyon fontos számomra, hogy mindig, a munkámban is gyermeki szemmel tudjam nézni a világot – teszi hozzá Barbi, aztán szalad, mert már várják a papíron hagyott vonalszereplői...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!