Kultúra

2017.06.26. 10:09

Barokkos báj a háromszáz éves fehérvári falak közt

SZÉKESFEHÉRVÁR- A mai modern minimalista trendek világában a gazdagon díszített enteriőrök igencsak feltűnést keltenek. Ám még azok számára is akadnak az ilyen otthonokban alkalmazható részletek, akik az egyszerű, letisztult terekre esküsznek. Pazar fehérvári lakásban jártunk.

S. Töttő Rita

Eklektikus miliő neobarokk stílusjegyekkel, bőkezű, nagy ívű elrendezés jellemzi Molnár Erzsébet és Tóth András, Hiemer Mihály építette otthonát Székesfehérvár szívében, ahonnan a kilátás is egyedi: a Bazilika teljes pompájában látható még a fürdőszobából is. A házaspár olyan otthonban lakik, ahol jól megfér egymással a neobarokk az ónémettel, az otthonos, kényelmes elrendezés a nagypolgári, fényűző elemekkel. Minden sarok egy felfedezésre váró mese, amely az évtizedek alatt dinamikusan változott és változik ma is – a házaspár elmondása szerint köszönhetően elsősorban a férjnek.

A későbarokk ház, Bertos György művészettörténész kutatása szerint, a fehérvári belváros jelentős műemléke. Tulajdonosairól 1698 óta vannak feljegyzések, melyek szerint a házat Hiemer Mihály mészáros, polgár és tanácstag, valamint felesége, Orsolya építtette. Az ingatlant később is gazdag polgárok lakták, civilek mellett élt itt apátkanonok, nagyprépost, kanonok és püspök is. Az államosítást és korszerűsítést követően, az 1960-as évek végén pedig hét kis lakást alakítottak ki a házban. Később a fehérvári színházé is volt itt több lakás, melynek köszönhetően többek közt Szabó Gyula lakott itt. Majd pedig a ’90-es évek elején megjelent a házban Tóth András, mai házigazdánk.

Még ne menjünk fel – javasolja Erzsébet és András, pedig a látvány szinte húzza fel a látogatót az emeleti mesék birodalmába. De a lenti „fogadószobában” sem csalódik az ember lánya: az eredeti, restaurált kőfal előterében, templomi freskókat idéző kupolás plafon alatt a barokk világ olyan gazdag értéktára tárul a vendég elé, amelytől eláll a lélegzet. Az intarziás parketta és a kézi szőttesek adják az alapot az arany faragású bútorok, keretek, szobrok alkotta miliőnek, melyben a kiegészítők is fontos szerepet kapnak: az ablakokat keretező súlyos damasztok teszik teljessé a látványt.

. Majd megyünk az emeletre: a hálószoba a ház leghátsó része. Impozáns enteriőrjének középpontjában áll a baldachinos ágy. András  nagy gyűjtő, régiségvásárok állandó vendége, melynek köszönhetően a kis fotelek, székek, asztalkák, szobrok felújított vagy éppen eredeti állapotukban leltek itt új otthonra. A családi kötelékek itt kerülnek előtérbe legerőteljesebben: az ágy bal oldalán a feleség, jobb oldalán a férj családi képei díszítik a falat. E barokkos rendszerben, stílusjegyeiben is kívülállóként tűnnek fel közben a fafaragású fejek, amelyekről hamar kiderül, hogy a feleség édesapjának munkái. – Ötven évesen jött rá, hogy tud faragni – árulja el Erzsébet, aki  féltve őrzi az örökséget.

A nappali a lakás középpontja – minden szempontból –, melyben a gazdagon díszített fehér kandalló s a rézcsillár a legjellegzetesebb elem. És a Szigli kép – magáról a házról. A Pallas nagy lexikona sorozat előtt olvasó német porcelánfigura pedig örök mozdulatlanságában is tudja: illik a képbe, ahogy a plazmatévé fölötte a barokkfaragású rámába. Kinézünk az ablakon, a hideg napfény rávetül a Bazilika homlokzatára. Ha nyitva lenne az ajtaja, az oltárig is el lehetne látni.

A fürdőszoba igazi eklektikát képvisel: a fekete-fehér csempék és a wellness zuhanykabin modern hátteret nyújtanak az aranyszín lábas kádnak és tükörnek, valamint a festett üvegajtónak.  Mire végére ér a látogató, beleszédül a látványba, történetek sokaságába. Ám kiderül, valójában még koránt sincs vége, derül ki a házigazda terveiből, aki további álmokat sző a sok száz éves falak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!