Kultúra

2015.09.12. 18:24

Bogi és a Móron született kerámiaszörnyek

A móri művészeti szabadiskolában idén is megrendezték a kerámiaművészeti alkotótelepet, ami azt jelenti: két hétig biztosították 12 művész számára a nyugodt alkotómunka feltételeit. Németh Boglárka először vett részt az alkotótelep munkájában.

Gábor Gina

Az ifjú fehérvári keramikus, Németh Boglárka a Tóparti művészeti szakközépiskolában végzett, azután a hároméves alapképzésen vett részt a MOME kerámiatervező szakán. Hamarosan ha megszerzi a diplomához nélkülözhetetlen angolnyelv-vizsgát is folytatja egyetemi tanulmányait, jelentkezik a kétéves mesterképzésre is. Közben pedig azon dolgozik, hogy létrehozzon egy kis saját műhelyt a nagymamája pincéjében.

- Igyekszem spórolni és apránként mindent beszerezni: kiváló a műhelyasztalom, ügyes kezű édesapámmal együtt építettünk korongozót, a szerszámok is megvannak, már csak a legdrágább eszközre, a kemencére van szükség meséli Bogi, aki a kerámia minden ágát szereti: korongozni vagy szabadon formákat építeni egyaránt...

Egy jellegzetes „bogis” munka Fotó: Városi képtár

Az ifjú keramikus számára meghatározó volt a két hét Móron, hiszen úgy érzi, az idősebb alkotóktól is rengeteget tanult. Kovács Judit fazekas két mondattal eligazította , ha a korongozásnál valamiben elbizonytalanodott. Amikor érdes felületet akart létrehozni, Miklós János keramikusművész adott a kezébe egy csiszolópapírt. Ezt nyomkodta a felületbe, hogy végre elérje a kívánt hatást. De ott volt az alkotótelepen Szarka Tamás is, aki a mestere volt a Tópartiban: tőle mindig lehet tanulni. Ezúttal azt, hogy az igazi keramikus mindenütt, minden helyzetben és bármilyen anyagból képes működő kemencét építeni.

- Elhatároztam, hogy a két hét alatt igyekszem felszabadultan kísérletezni és ezért ezúttal nem csinálok funkcionális tárgyakat - mondja Bogi. - Plasztikákat készítettem: címük szerint a bennem élő szörnyeket formáltam meg, korongozással...

Bár a cím megtévesztő hiszen a barátságos, kiegyensúlyozott Bogiban aligha lakoznak szörnyek. Inkább úgy mondhatnánk, teremtő fantáziával létrehozott, különös állatfigurák születtek. Hogy mifélék? Hamarosan kiderül, hiszen ősszel tárlaton mutatják be munkáikat az alkotótelep résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!