Kultúra

2017.08.09. 19:00

Borlai Gergő élvonalba tartozó zenészekkel játszik itthon és külföldön

SZÉKESFEHÉRVÁR Kedden este, a Mike Gotthard Electric Shock zenekarral lépett föl a legtehetségesebb hazai jazz-dobosként számon tartott, több díjjal elismert, számos formációban játszó zenész, Borlai Gergő. Őt kérdeztük.

Bokros Judit

Szerdán este ért véget az Alba Regia Jazz Fesztivál, amelynek közönsége a három nap során olyan jeles énekesek, zenészek koncertjein tapsolhatott, mint például a Babos-László-Tátrai Trio, Harcsa Veronika, Vörös Janka vagy a Mike Gotthard Electric Shock. Utóbbiban nem kisebb név, mint a világhírű Borlai Gergő ült a doboknál.

Az 1978-ban született zenész tehetsége, a zene, a dobolás iránti fogékonysága már kisgyermekként feltűnt. Tudható, hogy három évesen kezdett a dobok körül forgolódni, hangmérnök édesapja hobbizenekarának felszerelésénél. Hat évesen ment zeneiskolába, ahol az ország egyik legjobb dobtanára, Nesztor Iván oktatta. Ezután leginkább autodidakta módon tanult, s már igen korán lehetősége volt a hazai zenei élet élvonalába tartozó alkotókkal - például: Presser Gábor, Tátrai Tibor, Babos Gyula - fellépni. Ez azóta is így van, igaz, Gergő több éve Los Angelesben él, előtte pedig Barcelonában töltött öt évet. Mint elmondta: mindig is Los Angelesbe vágyott, szeretett volna amerikai zenészekkel játszani, s ez hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően sikerült. Most azt és azokkal csinálja, ami régi vágya volt, mindez sok energiát ad neki. Egyre több lehetőséget kap, egyre jobb zenészekkel ismerkedik meg és tud közösen fellépni. Főleg a fúziós maghoz tartozó művészekkel játszik. Az idei nyár nagy híre az, hogy a tervek szerint szeptembertől turnéra indul Tony McAlpine-nal, a '80-as évek egyik legmeghatározóbb gitárosával. A több mint harminc koncert az Egyesült Államokban és Kanadában lesz.

Borlai Gergő kedden este a Mike Gotthard Electric Shock zenekarban játszott az Alba Regia Feszt közönségének Fotó: Igari Balázs

Gergő azonban, amikor ideje engedni, a mai napig hazatér egy-egy fellépésre. Számára természetes az is, ha régi kedves zenésztársaival játszik, akik közül néhány tulajdonképpen gyermekkori álmait testesíti meg. Velük ott folytatják, ahol legutóbb abbahagyták - fogalmazott a dobos, akit egyéb formációkban már korábban is láthatott, hallhatott a fehérvári közönség. A Mike Gotthard Electric Shock-ról Gergő elmondta:

- A projekt a kiemelkedő fiatal gitáros, Gotthárd Mihály szólólemezéből fakad. Rajta és rajtam kívül még Szebényi Dániel billentyűs és az orosz Anton Davidyants basszusgitáros van a zenekarban. Róla szinte szuperlatívuszokban lehetne beszélni. Főleg Misi zenéit játsszuk, ami nagyon könnyen emészthető, szuggesztív, erős, pulzáló, egyenes jazz-rock. Néhány havonta jövünk össze egy-egy koncertre.

Gergő 2001-ben alapította a European Mantrát, amely némi szünetet leszámítva azóta is működik.

- Ez egy kultusz zenekar, egy addig nem létező műfajt hoztunk létre vele Magyarországon. Nagyon kombinált, kortárs zene volt akkoriban. S ugyan napjainkban többen csinálnak hasonlót, de azt hiszem, annyira szélsőségesen senki nem játszik, mint mi. Elég bátrak vagyunk, azt adjuk elő, amit érzünk. Augusztusban Szlovákiában lépünk föl - mesélte Gergő, aki egyebek mellett Arany Dobverő-díjas, többször választották az év dobosának, s kapott életműdíjat is.

- Nagyon örültem ezeknek az elismeréseknek, mind jólesett. Viszont nem befolyásolnak különösebben, nem változtatnak azon, ahogyan játszom. Ezektől függetlenül is rengeteget dolgozom, mert mindig van hová fejlődni. Rengeteg zene és előadó foglalkoztat. Az Egyesült Államok underground kultúrájában annyi érdekes zene van, ezek építően hatnak mindenre, amivel foglalkozom - mondta el a zenész, aki a mai napig azzal az elszántsággal dolgozik, ami már gyermekként megmutatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!