Kultúra

2017.07.19. 10:02

Bujdosó Dénes tiszta tekintete

Szabadbattyán - Bujdosó Dénes mindig azt vallotta, hogy a festészet olyan, mint hívőnek a templom, ahova csak áhítattal lehet betérni. Ha valakire, hát rá illett Márai Sándor gondolata a művészemberről: „Aki így művész, annak végzete van. Ez a legtöbb.”

V. Varga József

– Bujdosó Dénes, Dénes bácsi, a művész, a tanár nagy űrt hagyott maga után. A szabadbattyáni Pallay Alkotókör művésztáborainak nélkülözhetetlen tagjaként közösségünk egyik oszlopos egyénisége volt. Tanácsaival, segítő útmutatásaival sokat tett az alkotókör tagjainak fejlődéséért – mondta róla Polyák István festő-grafikus, az alkotókör vezetője.

A kilencvenes évek elején Hollandiából hazaérkezett művész a külföldön megszerzett tudását kamatoztatva a Fejér Megyei Művelődési Központban a művészeti oktatás irányítójaként vezetett alkotóközösséget. Munkáinak egyéni hangvételét meghatározta a 17. századi holland aranykor művészetének hangulatvilága. Tájképein szívesen jelenítette meg a magyar táj szépségeit, és szeretettel festette lakóhelye, Székesfehérvár utcáit, házait, hangulatos részeit.

Bujdosó Dénes (j) és Polyák István az alkotókör egyik művésztáborában

Kalandos életút, gazdag érzelmek és tiszta tekintet – ez jellemezte Bujdosó Dénes festőművészt, aki mindig szívesen és mély alázattal mesélt a művészethez kapcsolódó viszonyáról. Leginkább a realista, valósághű festészetet kedvelte, de nem állt tőle távol a szürrealizmus, Salvador Dalí világa sem.

A Pallay Alkotókör a Móricz Zsigmond Művelődési Házban nemrégiben gyűjteményes kiállítással emlékezett (a megyében elsőként) tavaly elhunyt művészbarátjukra, és a Batthyányi Lajos Általános Iskola galériájában is láthatóak voltak „Dénes bácsi” munkái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!