Kultúra

2017.03.01. 16:30

Porcelánok a babaházban

Székesfehérvár - Folytatódik a Hetedhét Játékmúzeum előadás-sorozata. A Játék Szalon programján ismét egy csésze tea mellett hallgathatja meg a közönség az előadót.

Gábor Gina

"Tudományról könnyedén" - ez a mottója a Hetedhét Játékmúzeum sorozatának, amelynek kultúrhistóriai, ipar- és játéktörténeti előadásai rendszerint a messze földön híres Moskovszky-gyűjtemény egyik-másik tárgyegyütteséhez kapcsolódik.

Egy jellegzetes enteriőr a kiállításról: a babák együtt teáznak, az asztalon apró porcelánpoharak
Fotó: Játékmúzeum

Március 7-én kedden 16.30 órakor Balla Gabriella művészettörténész a babaporcelánokról, a babaszobák porcelán szervizeiről tart előadást a Réber-teremben. Aki ismeri a múzeum kiállítását, az tudja: a babaszobák kicsi tárgyai tükrözik a felnőttvilág korabeli divatját, kultúráját. A mesteremberek számára hajdanán egy-egy nagy műgonddal készített, apró intarziás szekrény a mintát jelentette, így mutatta be az asztalos, hogy mire képes. Ennek alapján rendeltek tőle a kastélyokba vagy a polgárházakba berendezési tárgyakat. A mintadarabot pedig megvásárolták a gyerekek számára: a babaszobák ékeivé váltak.

A játékmúzeumban a babák zsúrján is finom porceláncsészékből isszák a babagyerekek a kakaót, hiszen a gyerekszobák porcelánjai is ugyanolyan igényességgel készültek, mint a "nagyok" használati tárgyai. A gyűjtő Moskovszky Éva elbeszéléseiből tudjuk, hogy a nagy porcelángyárak egy-egy babaszervizt is ajándékoztak megrendelőinek, hogy kedvet csináljanak a vásárláshoz.

A játékmúzeumban külön részlegen kaptak helyet a legfinomabb, legértékesebb babaporcelánok, a meisseni, herendi, bécsi, drezdai és más porcelángyárak míves, kézi festéssel vagy sokszorosítási eljárással díszített, pici tárgyai. Ezekről is szó lesz Balla Gabriella előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!