Kultúra

2017.05.28. 13:25

Csigaember és társai - Kedves művészpár közös kiállítása a ... Hol nem volt

SZÉKESFEHÉRVÁR - Sajátos kiállításmegnyitó és egy kedves bejelentés tanúi lehettek azok, akik részt vettek Revák Katalin és Máder Barna tavaszi tárlatának nyitó eseményén.

Bokros Judit

A Vörösmarty Társaság termében a 18. Kortárs Művészeti Fesztiválon rendezték meg ...Hol nem volt. címmel Revák Katalin és Máder Barna keramikusok tárlatát.

A megnyitón többen is közreműködtek: Arató Antal, a társaság alelnöke, kiállítások szervezője a tőle megszokott, kedvesen ironizáló hangvételben szólt a művészpárról és alkotásaikról. Revák István festőművész, Katalin édesapja a kiállított művek hátteréről beszélt, a hivatalos megnyitót pedig Pintér Balázs szobrászművész tartotta.

Kata és Barna kiállítása június 2-ig látható
Fotók: Molnár Artúr

A hivatalos szó azonban itt erős túlzás, ahogy a megnyitóbeszéd is. Balázs ugyanis egy frappáns, a bemutatott alkotások szellemiségéhez illő, félig komoly, félig komolytalan, inkább performansz jellegű ajánlással nyitotta meg a tárlatot. Ebben segítője volt egy szobor szépségű ifjú hölgy, akiről kiderült, hogy Balázs tanítványa a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolában.

Máder Barna áttört porcelán alkotása állatfigurára emlékeztet

Az ulánbátori származású, de már magyar állampolgár Gánkhuyág Bádámlyánkhuá szerényen segédkezett Balázsnak, aki rövid novellákat olvasott föl. Bádám eközben más-más formájú edényből öntött ki vizet, érzékeltetve, milyen fontos is az öntőforma cseppmentessége. Na és itt jutottunk el a kerámiához. Vagyis Katalin és Barna kiállított műveihez, azok elkészítési módjához. ...Hol nem volt. - ez a tárlat címe, amelyen kedves csigaembereket, áttört porcelán tárgyakat, fotókat is láthat a néző.

Amint azt Katától megtudtam: a különös csigaember figurákat ő készítette, az inspirációt a Móri Művésztelepen, egy rajzfilmvetítős esten kapta. Az egyik mese Csiga Csabáját akarta megformázni, de aztán más irányt vett a munka, és több egyedi Csigaember is született.

Revák Katalin egyik különös Csigaembere, apró kis fiókkal

Az érdekes, építészeti elemeket idéző áttört porcelán formák Barna keze munkáját dicsérik, s övé az a néhány fotó is, amelyek a terem egyik falán kaptak helyet. A legtöbb spontán elkapott pillanatot ábrázol, külön történetek vannak mögöttük - mondta az alkotó.

Így mesél hát együtt Kata és Barna: "Hol volt, hol nem volt." A kedves bejelentés pedig szintén kettejükhöz kapcsolódik, mert megtudhattuk: a szimpatikus művészpár eljegyezte egymást...

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!