Kultúra

2017.02.05. 07:04

Csoóri Sándor domborműve is ékesíti már a Fejér megyei irodalmi emlékfalat

Csoóri Sándor domborműve is ékesíti szombat óta a Fejér megyei irodalmi emlékfalat. Még tavaly szeptemberben hunyt el Zámoly szülötte, Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, író, szombaton az ő emlékére rendezett a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány ünnepséget.

Laci Patrícia

Az eseményen felavatták a művészről készült domborművet a Fejér megyei irodalmi emlékfalon, amely a Gárdonyi Géza Emlékház oldalán található. Az avatást a művész születésének 87. évfordulójára időzítették. Csoóri Sándor a 23. alkotó, akinek portréja díszíti a falat. Az avatáson ott volt Balogh Júlia is, a költő özvegye.

Gárdony város polgármestere, Tóth István ünnepi beszédében kiemelte, hogy Csoóri Sándort az ezredforduló legjelentősebb költőjének tartja.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszéde kezdetén az alkotó Jóslás a te idődről című művéből idézett. Az avatón elmondta, hogy Csoóri Sándor a semmi ellen, a valamiért szervezett közösséget, folytatott párbeszédet, alapított televíziót, írt verset és nagyon sokszor leginkább szenvedett a valamiért.

Balog Zoltán rámutatott, hogy Csoóri Sándor életművében benne van mindaz, amiben az elmúlt száz évben a Kárpát-medence magyarjai reménykedtek, amitől szenvedtek, amiért harcoltak, amit feladtak, amit megszereztek, s amit létrehoztak.

Megjegyezte, Csoóri Sándor tavaly „hazatért”, most újra hazatér szűkebb hazájába és egy kiváló asztaltársaságba került. Ez a dolgok rendje, ott gondolnak először az emberre, ahonnan elindult, a szűkebb hazában.

Kontur András domborművét az emberi források minisztere és L. Simon László országgyűlési képviselő leplezte le. Ezt követően L. Simon László hangsúlyozta, büszkék arra, hogy a Fejér megyeiek elsőként állítottak emléket Csoóri Sándornak. Reményét fejezte ki, hogy sok követőjük lesz a jövőben.

Az általa szerkesztett, az irodalmi emlékfalon szereplő alkotók műveit bemutató olvasókönyv második kiadásáról elmesélte, Csoóri Sándor négy költeménye került bele a kiadványba, ezek többségében olyan versek, amelyek a hazával kapcsolatosak.

 

A huszonharmadik az emlékfalon

 

A Fejér megyei költők, írók emlékfalát 2014 augusztusában avatták fel. Csoóri Sándor portréja az emlékfal 23. darabja. Az emlékfalon látható Wathay Ferenc, Virág Benedek , Ányos Pál, Vörösmarty Mihály , Eötvös József, Vas Gereben, Vajda János, Eötvös Károly, Gozsdu Elek, Bársony István, Radó Antal, Gárdonyi Géza, György Oszkár, Széchenyi Zsigmond, Kodolányi János, Németh László, Jankovich Ferenc, Csanádi Imre, Takács Imre, Keszei István, Sobor Antal és Bella István portréja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!