Kultúra

2016.06.28. 15:35

Da Vinci volt az ötletadó

Székesfehérvár - Néhány évszázaddal ezelőtt Leonardo da Vinci ötlete volt a különleges, billentyűs, egyben vonós hangszer megalkotása.

Szabó Zoltán

A képzőművész, polihisztor, feltaláló zseni fejében valószínűleg egy univerzális, tökéletes hangszer megalkotása járt, amely többféle hangzást egyesít magában. S láss csodát: az ötlet, terv néhány évvel ezelőtt valósággá vált. Slawomir Zubrzycki lengyel zongoraművész és hangszerkészítő megalkotta a Viola Organista elnevezésű pompás mesterművet. Arról, hogy milyen hangokat lehet belőle elővarázsolni, arról a fehérvári közönség is meggyőződhet.

Slawomir Zubrziczky lengyel zongoraművész és az általa készített Viola Organista. A hangszernek különleges, szép hangja van, és mindenekelőtt a régi, elsősorban barokk zene interpretálására jó. Zubrzyczki átiratokat és eredeti darabokat játszik majd a csütörtöki koncerten. köztük Marin Marais és Saint-Colombe műveit. Major István, az Alba Regia Szimfonikus zenekar igazgatója maga is kitűnő zenész
Fotó: ARSO, archív

A Harmonia Albensis templomi koncertsorozat első estje ugyanis a Da Vinci hangja címet viseli: Slawomir Zubrzycki ad koncertet június 30-án, 19.30 órakor a Szent István székesegyházban. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója lapunknak elmondta: azóta érlelte a gondolatot, mióta - több millió emberrel együtt - látta az interneten a hangszer debütálását 2013. október 18-án a krakkói nemzetközi zongora-fesztiválon. Hatalmas volt utána a nemzetközi érdeklődés. A lengyel művész pedig elfogadta a meghívát a Harmonia Albensisre. Ám ha már a Viola Organistával együtt hazánkba érkezik, lássák őt másutt is. ezért Zubrzycki tegnap a Pesti Vigadóban, ma a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben, holnap Fehérváron mutatkozik be.

A fellépés több szempontból is különleges, hangsúlyozza Major István . Mindenekelőtt azért, mert a hangszer ötletadója nem más, mint Leonardo da Vinci. Annak idején egyébként bizonyos körökben úgy tudták róla, hogy zenész. Egyik önarcképének alján kis kotta is felfedezhető, a pár taktust Viola Organistára is átírták. Aztán itt van maga a hangszer, amely készítőjével együtt tegnapelőtt este érkezett Budapestre. Ez az egyetlen működő példány a világon, ráadásul - tanúsítja Major István - meglepően szépen szól. Úgy néz ki, mint egy csembaló, ám alul pedál van, amellyel négy forgó vonókereket mozgat meg a zenész, különböző sebességgel. a billentyűk tulajdonképpen a húrt adják mindehhez. Az eredmény: olyan, mintha öt-hat vonós hangszert szólaltatna meg egy ember. További különlegesség, hogy a koncerten vetítés is lesz. Zubrzycki maga hozza azt a filmet, amely először látható Magyarországon, és a hangszer történetét mutatja be, a kutatástól, egészen a készítésig.

A Viola Organistának persze vannak korlátai, modern zeneszerzők valószínűleg nem írnak rá darabokat. A régi zenét, barokk muzsikát azonban nagyon szépen lehet rajta tolmácsolni, mint ahogyan az a csütörtöki esten bebizonyosodik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!