Daruval emelték be a tóba a Deák-kút új vázát

2017. április 03., 20:45 szerző: Gábor Gina fotós: Koppán Viktor
komment
Székesfehérvár - Ahogyan arról már beszámoltunk, a Csónakázó-tó rehabilitációjával új helyre, a tóhoz, egy kis szigetre kerül Haraszty István Téráztató című szobra, amit hajdanán Deák Dénes műgyűjtő adományozott a városnak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Hétfőn hatalmas daruval emelték helyére a Csónakázó-tó mellett a szobor új vázát, amit - a Városgondnokság felügyeletével - a régi vasváz alapján készítettek - méghozzá olyan saválló acélból, ami nem rozsdásodik.

Haraszty István derűt sugárzó mobilszobra a szigeten kap helyet, a csónakázók is rácsodálkozhatnak
Fotó: Koppán Viktor

A játékos, vizet köpő, csilingelő mobilszobor - amit Deák-kútként emlegettek - korábban a Bartók téren állt, ám fokozatosan ellopták a szobor elemeit. Szerencsére a fehérvári közgyűlés biztosította a szobor helyreállításának és áthelyezésének költségeit. A mű alkotója, a hazai kinetikus szobrászat legjelentősebb művésze, Haraszty István hajdanán nem készített részletes tervet: a játékos, derűt sugárzó kompozíció a végleges formáját felállítása idején, a Bartók téren, menet közben nyerte el. Ezért nehéz volt a rekonstrukció.

 

Két fiatalember, a szobor históriáját kutató művészettörténész, Zákányi Péter és a mérnök Gyulai András elhatározta, hogy segítenek a szobrot újraalkotni. A fiatal mérnök régi dokumentumokra, fotókra támaszkodva 3D-s modellt készített. A most elhelyezett új vázra szerelik majd fel a vörösréz zártszelvényeket, majd a játékos elemeket, kialakítják azt a drótkötélpályát, amely lehetővé teszi, hogy újra megmozduljon, vizet köpjön a különös szobor.

Gábor Gina

2017. április 03., 20:45 szerző: Gábor Gina fotós: Koppán Viktor

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...