Kultúra

2015.04.28. 16:22

Diák Patarával indul az idei nagy durranás! (x)

Európa legrangosabb török kori történelmi fesztiváljának nyitónapja előtt, május 21-én teljes egészében a diákoké lesz a főszerep. Idén első alkalommal egy páratlanul izgalmas középkori kalandra invitálják az iskolásokat a Tatai Patara szervezői!

Május 21-én a Tatai Patara 1597 rendezőinek jóvoltából iskolások foglalják el a Tatai Várat és környékét. A gyerekek és fiatalok a tantermet maguk mögött hagyva az Öreg-tó festőien szép környezetében egy időutazáson vehetnek részt egyenesen a 16-17 századba. Az élő történelemóra során korabeli környezetben a diákok szó szerint kipróbálhatják a korhű viseleteket, ételeket és akkori emberek szokásait, mindennapjait  A szervezők kalandra és játékra helyezik a hangsúlyt, de nem feledkeznek meg a történelmi hűségről sem. Közreműködő történészek, muzeológusok, hagyományőrök és múzeumpedagógusok gondoskodnak a szakmai hitelességről.

A Diák Patara keretét a 16-17. századi kiállításokhoz, a korhű viselet- és fegyverzethez és a hadibemutatóhoz kapcsolódó játékos feladatok és a napot lezáró virtuspróba adják. A program során egy-egy állomáshely a török hódoltság korának egy-egy szimbolikus helyszíne lesz, ahova a gyerekek térkép segítségével jutnak el. A nap a „virtuspróbával” ér véget, amelybe minden résztvevő osztály benevezhet, és ahol a nap során szerzett tapasztalataikat, ügyességüket kamatoztathatják és mérhetik össze.

A Diák Patara a 16-17. század történelmét, életmódját, harcmodorát és kultúráját igyekszik hitelesen és komplexitásában egyedülálló módon bemutatni az iskolásoknak. A szervezők szándéka, hogy a történelemoktatás számára egy új, megélhető, játékosan megtanulható módszert kínáljanak. A programmal a tanterv egy – a tapasztalatok szerint – nehezen tanítható részének aktív feldolgozásában igyekeznek segíteni minden iskoláskorú számára. Az élményszerű, játékos tanulás az ismeretszerzés egy új dimenzióját tárja a diákok és a tanárok elé egyaránt, nem is beszélve arról, hogy ez a nap remek alkalom egy osztálykirándulásra, amely kikapcsolja és össze is hozza a közösségben lévőket.

Általános és középiskolai csoportok jelentkezését a http://www.tataipatara.hu/" target="_blank"images/files/2015_diakpatara.pdf" target="_blank"

linkről letölthető jelentkezési lapon e-mailben ([email protected]) várják!

A helyszín: Tata, Cifra-malom – Vár – Esterházy-kastély

Időpont: 2015. május 21 (csütörtök)

Jelentkezési határidő: 2015. május 10.

Regisztráció: Tata, Cifra-malom: 2015. május 21, 9 órától

Virtuspróba: Tata, Kastély-tér, 16 – 17 óra

www.tataipatara.hu

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!