Kultúra

2017.02.17. 21:00

Duplán jubilál a Wass-maraton

Az erdélyi író-költő halálának 19. évfordulóján Fehérváron ötödször volt felolvasómaraton.

Németh András

Wass Albert erdélyi magyar író 1998. február 17-én hunyt el Floridában. Munkásságára emlékezve idén tizedszer rendezték meg a Kárpát-medencei (és azon is túli) 25 órás felolvasó maratont, az ország számos pontján. Székesfehérváron ötödször, Dunaújvárosban másodszor, mindkét esemény élőben követhető a világhálón. A fehérvári maratonra idén is sokan jelentkeztek, a szombaton 19 órai zárásig összesen hetvenen tolmácsolják a szerző műveit. A választás szabad: mint Jakubek Tibor szervező mondja, van, aki előre eltervezett műrészlettel érkezik, van, aki a helyben kirakott Wass-kötetekből választ és a többi felolvasótól felbátorodva maga is a felolvasó asztalhoz ül.

2017-ben a maratonnal kapcsolatban sok a kerek szám: tizedik az országos rendezés, idén 60 hazai település nevezett be, Fehérváron pedig 70-en olvasnak fel szombaton késő délutánig. Van köztük vállalkozó és nyugdíjas, általános iskolás, képviselő és irodalmár - életkori megkötés nélkül. Olvasnak regényrészletet, mesét (a megnyitót követően két iskola, a sárkeresztúri, valamint a II. Rákóczi ferenc Általános Iskola diákjai például ezt tették), többen Wass-verseket szavalnak, hogy minél teljesebb körképet adhassanak az erdélyi szerző életművéből. Idén Fehérvár és Dunaújváros közösen rendezi az eseményt (a Duna-menti városban szombaton 10 órakor kezdődik az ottani maraton), melynek hivatalos zárásaként szombaton 18.30-kor a fehérvári helyszínen, a Szent István Művelődési Házban az Ars Musica kórus tagjai énekelnek.

Fejér megyében a két nagyváros mellett Ráckeresztúron is tartanak Wass Albert-maratont és a legtávolabbi helyszíne az eseménynek Los Angeles. A kezdeményezést Debrecenben indították útjára, idén új erdélyi helyszín is van, Máramarossziget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!