Kultúra

2017.07.12. 19:00

EFOTT: 100 ezer látogatót várnak

VELENCE Csak szabadon - ez az EFOTT mottója, amely jól tükröződik a fesztiválon felvonultatott lehetőségeken is.

S. Töttő Rita

A szerdai megnyitón szó volt a főiskolások, egyetemisták nyári kikapcsolódásán túl a jövőbeni tervekről is. Még a kedd éjszakai vihar sem tudta eléggé lehűteni az EFOTT szerda kora délutáni megnyitójára az időt a Velencei-tó partján, amely remélhetőleg a későbbiekben sem romlik el annyira, hogy ne tudná a tavalyi 75 ezres látogatottságot túlszárnyalni - ebbéli reményét fejezte ki legalábbis L. Simon László országgyűlési képviselő, aki beszédében kiemelte: reméli, hogy idén akár a 100 ezres látogatószámot is túlszárnyalhatja a rendezvény.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke elmondta: mára az EFOTT, a tradíciók megőrzése mellett, a fellépőknek köszönhetően nagyfesztivállá vált, ahol továbbra is jelen van a kis közösségekre jellemző hangulat.

A helyszínbejáráson a meghívott vendégeknek lehetőségük nyílt bepillantást nyerni a fesztivál kulisszái mögé Fotó: Koppán Viktor

- Határtalanná váltunk, ami azt jelenti, hogy külhoni diákszervezetek vezetőit is fogadjuk már - tette hozzá, ahogy azt is: az EFOTT a legsportosabb fesztivál is egyben, ugyanis a helyszínen versenysportok eseményei is zajlanak, ráadásul a statisztikák szerint a résztvevők 40 százaléka ki is próbál valamilyen sportot a rendezvényen. A megnyitón emellett kiemelték: a generációk találkozójává nőtte ki magát a rendezvény, amelyen részt vesznek azok a középiskolások, akik most még a felvételi ponthatárokat várják, de azok a volt főiskolások, egyetemisták is, akik már végeztek és talán épp a családjukkal vannak itt. Horváth Zita, az EMMI helyettes államtitkára számadatokkal is szolgált: 1976-tól van EFOTT Magyarországon. Akkor 300 hallgató jött el, most azonban remélhetőleg több mint 100 ezren vesznek részt rajta. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, aki a házigazda szerepét is betölti a találkozón, emlékeztetett: az egyetem idén ünnepli fennállásának 650. évfordulóját, amely kapcsán hangsúlyozta: - A döntéshozók 650 éve elindították ezt a nemzetet a tudásalapú társadalom irányába, amely, ha akkor nem történik meg, ma nem tartanánk itt, nem lehetnénk büszke annyi Nobel-díjasra, amennyit most fel tudunk mutatni - fűzte hozzá a rektor. Koszti András, Velence polgármestere hozzátette:

- Nagy öröm, hogy ilyen nagy ifjúsági rendezvénynek adhatunk otthont és bízom benne, ez a jövőben is így lesz. E rendezvény alatt kicsit lüktetővé, dinamikussá válik az élet a városban, ami kicsit utána is fennmarad. S hogy mivel tud hozzájárulni a város a rendezvényhez a napsütésen és a tóparton túl? Kiváló túraútvonalakkal, kulturális helyszínekkel, kiváló kerékpárutakkal, pincészetekkel.

A beszédek végén L. Simon László pedig még ígéretet is tett: - Az infrastrukturális fejlesztésekre nagy szükség van, ezt az eső is megmutatta. A kimagasló szórakoztató programok, a kulturális kínálat, a gasztronómia is évről évre jobb az EFOTT-on, ám nem elegendő. A fiatalok is az egyre magasabb komfortot várják el, joggal. Ehhez kívánunk hozzájárulni a kormány segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!