Kultúra

2016.12.09. 10:40

Egy világ van, abban kell élnünk, emberségben

A mi világunk címmel nyílt kiállítás a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon fiataljainak munkáiból a Széna Téri Tagkönyvtárban.

Buthy Lilla

Az otthon gondozottjai nem csak legújabb kézműves munkáikat mutatták meg családjuknak, a könyvtár olvasóközönségének, hanem színvonalas műsorral is készültek. Rábai Ildikó intézményvezető elmondta, a könyvtárral egész évben együttműködnek, ahol szívesen látják az otthon fiataljait. Az elmúlt egy évben új technikákat is tanultak, és már a karácsonyt is megidéző művek is készültek.

- A december a fogyatékossággal élő emberek világnapja jegyében telik. A másságot hosszú ideig egyéni tragédiaként élték meg: a nyolcvanas évek elején indult meg a társadalom tudatformálása, annak a szemléletnek az elterjesztése, hogy a fogyatékosság nem orvosi, hanem társadalmi kérdés – mondta Rábai Ildikó, majd hozzátette: - Valami nem a jogszabályokon múlik, hanem egy ország közhangulatán, szemléletén, tisztességén.

Kedvesség, segítőkészség jóindulat, tolerancia, együttérzés és egymás tisztelete: ezek az igazán nagy értékek. Mert, ahogy az intézményvezető fogalmazott, közös a világunk.

- Nincs külön világ az épek és a fogyatékkal élők számára. Egy világ van, abban kell élnünk, emberségben. A kulcsszó az integráció, amit mi úgy értelmezünk, hogy fiataljainkkal az épek közösségében természetessé kell tenni jelenlétünket.  Ehhez nyújt segítséget egész évben a könyvtár is.  Törődéssel, odafigyeléssel az értelmileg sérült felnőttek is emberhez méltó körülmények között élhetnek. A mi feladatunk nem előírni számukra, hanem támogatni őket. Nem előttük járni, hanem mellettük haladni, és figyelni arra, hogy ők maguk milyen irányba akarnak menni. Ilyen értelemben nem fogyatékosról, hanem akadályozottsággal élő emberekről beszélünk, mi pedig nem gondozók, hanem kísérők vagyunk – tette hozzá.

A megnyitón Kiss Ákos verset szavalt, majd az otthon lakói a többi között citerán kísért karácsonyi dalokat adtak elő. A kamara-kiállítás december 31-ig megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!