Kultúra

2017.06.20. 10:39

Egyedülálló kiállítás lesz szombaton megtekinthető

Egyedülálló Európában az a kiállítás, amely a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről szól. Június 24-én este megtekinthető lesz.

B. Kiss László

Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében  egyedülálló kiállítás található a növényvédelem és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredeti magángyűjtemény az utóbbi években alaposan kibővült, ezt tekinthetik meg az érdeklődők a Múzeumok Éjszakáján.

A kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya épületében a növényvédelmi technika, a gépek, a kijuttatási módszerek fejlődését követhetjük nyomon a kezdetektől napjainkig. Apró fiolák rejtik a valamikori igen drasztikus növényvédő szerek mintáit. Látható rovargyűjtemény is itt.

A növény-és talajvédelem nagyjainak arcképcsarnoka tekint le a mára már muzeális értéket képviselő talajvizsgáló gépsorra. Megnézhetjük  továbbá Magyarország genetikus talajtérképét, a legfontosabb talajtípusok leírását, sőt a kiállított monolitok révén testközelbe kerülhetünk hozzájuk. A látogató megtapinthatja az egyes talajféleségeket, s „kézzel foghatók” a kiállításon hazánk termesztett növényeinek vetőmagjai is. A Múzeumok éjszakáján –  június 24-én – 18 és 22 óra között ez a  kiállítás is látogatható lesz az egykori „növényvédő állomáson”, az ” az Ország út 23. alatt – tudta meg lapunk a kormányhivataltól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!