Kultúra

2015.07.27. 15:22

Élet a vonatokon: Pillanatok a megszállott fotós hagyatékából

Székesfehérvár - Sebesülteket vittek a központba, katonákat a hadszíntérre azok a vöröskeresztes katonavonatok, melyekről komoly képanyagot hagyott az utókorra Reményi József. A frontkatona megszállott fotósként örökítette meg a Don-kanyar szörnyűségeit, valamint a segítő kezeket.

S. Töttő Rita

Fekete-fehér fotókról köszönnek vissza a második világháborút, a Don-kanyart megjárt vöröskeresztes kórházvonat hétköznapjai: betegek, orvosok, nővérek, a vonat útjába eső állomások, városok, a pillanatnyi nyugalom és az iszonyatos pusztítás képei azon a kiállításon, melyet hétfőn nyitottak meg a Fehérvári Civil Központ emeletén.

A képeket Reményi József frontkatonának köszönhetjük, aki mindennapjaiba, családi életébe, kapcsolataiba is betekintést enged e különleges képanyag által. Reményi József a Donnál harcoló Második Magyar Hadsereg sérültjeit szállító kórházvonatokon szolgált a II. világháború idején. Lánya, Véghné Reményi Mária a tárlatmegnyitón megszállott fotósnak írta le őt. – Sokáig aludt ez a hagyaték, nem is tudtunk róla – árulta el.

A Don-kanyarban készült értékes fotódokumentációt a vöröskereszt megyei szervezete mutatta be 
Fotó: Molnár Artúr

– Édesapám megszállott fotós volt, s közel 40 ezer képet hagyott ránk. ebből negyvenkilenc tekercs készült a Donnál. Az anyagot két éve kezdtük el digitalizálni.

– A Magyar Vöröskereszt tulajdonában voltak a katonavonatok, amelyek éjjel-nappal ingáztak a hadszínterek és a központok között. Visszafele a sebesülteket, odafele a katonákat vitték – mesélt a vonatok jelentőségéről Fábián Károly, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének elnöke. A vöröskereszt akkor három nagy tábori és 1922 kisebb kisegítő kórházat működtetett, amely 116 ezer ágyat és 1400 hivatásos ápolót jelentett – tette hozzá az elnök megnyitóbeszédében. Ám ez a szám egész Nagy-Magyarországot s a háborús övezetet látta el. Az akkori 130 ezer fős szervezet ma 80 ezer tagot számlál, s javarészt természeti katasztrófáknál, baleseteknél segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!