Kultúra

2017.04.15. 11:53

Elkészült a III. Béla király maradványait vizsgáló szakmai publikáció

Budapest - Az Országos Onkólógiai Intézet egy munkacsoportja 2013-ban kezdett dolgozni a jelenleg a Mátyás-templomban található, eredetileg a székesfehérvári bazilikában eltemetett emberi maradványok azonosításán - tudósít a műemlékem.hu portál.

A munkát nemzetközi összefogással végzik, három külföldi laboratórium is készít genetikai vizsgálatot, így nem vitatható a kontrollált eredmény. A program vezetője, Kásler Miklós professzor, az intézet főigazgatója 2014 márciusában vett mintát a korábban már meglehetősen nagy szakmai egyetértéssel III. Bélaként meghatározott férfi, illetve az eredetileg balján nyugvó felesége, Châtillon Anna maradványaiból. Az elsődleges cél annak a DNS-szakasznak a meghatározása volt, amely az Árpád-ház tagjaira volt jellemző. A királyné DNS-ének vizsgálata pedig azért volt fontos, mert így a többi maradvány esetében meg lehet állapítani, hogy az illető felmenője, vagy leszármazottja volt III. Bélának.

III. Béla király szobra Székesfehérváron
Fotó: Mapio.net

- Elkészült a szakmai publikáció, sok kollégám munkája van benne, de részleteket az ilyenkor kötelező szakmai közlési protokoll miatt még nem mondhatok - nyilatkozta Kásler professzor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!