Kultúra

2016.09.21. 15:50

Emberi léptékben alkotnak - Grafikák különféle technikával, bronzszobrok a Pelikánban

Székesfehérvár - Emberi lépték - Végvári Beatrix grafikusművész és Pintér Balázs szobrászművész együtt mutatja be műveit a Pelikán Galériában. A kiállítás közös pontok, gondolatok mentén, különféle technikákra épülve jött létre.

Bokros Judit

Az úgy kezdődött, hogy Pintér Balázs nem is tervezett idén kiállítani, mert sok feladata volt. Végvári Beatrix azonban meggyőzte: mutassanak be együtt egy anyagot a Pelikán Galériában, a Székesfehérvári Művészek Társasága közös kiállításainak sorában. A címet is Bea találta ki: Emberi lépték. Igaz, az emberi szó majdnem zárójelbe került, de ezt végül elhagyták. Mit is jelent itt az emberi
lépték?

A megnyitón Filep Sándor festőművész (jobbra) ajánlotta a közönség figyelmébe Pintér Balázs és Végvári Beatrix közös tárlatát (Fotó: Molnár Artúr)

- Balázs és az én munkáimban közös, hogy foglalkoznak a térrel, figurálisak, megjelenik bennük az alak. A lépték minden műben ott van, a képi motívumoknak a külvilághoz való viszonyában jelenik meg. Kettőnkben pedig kell lenni valami közös emberinek, ha együtt mutatkozunk be, hogy a kiállítás tudjon pluszt adni a nézőnek. Ugyan két generációhoz tartozunk, ő férfi, én nő vagyok - mégis, Balázs munkái hozzátesznek az én képeimhez, s remélem, hogy ez fordítva is így van. Ezért is rendeztük úgy az anyagot, hogy a művek minden helyiségben vegyesen találhatók meg, a szénrajzok és a bronzszobrok például jól megférnek egymás mellett - számolt be Végvári Beatrix a tárlat eredőjéről.

Pintér Balázs egyik domborműve

Pintér Balázs az utóbbi két évre visszamenően válogatott kisplasztikáiból, domborműveiből, így egészen friss munkák is vannak a kiállításon. Érdeklődése középpontjába a mai világ, korunk megjelenítése került annak minden torzításával együtt, a szobrászat nyelvén kifejezve. Például, készített domborművet, a szabályoknak megfelelően, háttérrel, de akad olyan mű is, amelynél nincs háttér, így az alakok a mi szemünkkel torznak látszanak (például az Alakzat című munka). Mindezzel érdekes kérdést tesz föl: mennyire befolyásol a háttér, mi az, ami önmagában is torz, vagy csupán a szabályok miatt látjuk annak? Érdekes és érvényes gondolat

A modern világ és annak hatása az egyénre, a társadalmi jelenségek Végvári Beatrix képeiről is jócskán tükröződnek. A grafikusművész több technikát vonultat föl az elmúlt évekből: az ősi, egyszerű szén használatával készült művek mellett modern elektrográfiai munkák is vannak. Különlegesek a kör keretbe helyezett, tondo formában kivitelezett képek. Kiderült, hogy ez már régóta foglalkoztatja Beát, akinek gyermekkorában szinte végig jelen volt a kör: ilyen alakú tükörben látta magát otthon, s a dohányzóasztaluk is kerek volt. Megpróbálta megkeresni azt a megoldást, hogyan tud körben, egy tökéletesen zárt egységben gondolkodni egy képen belül, de a négyzetes forma szintén érdekli.

Végvári Beát a tondo forma is érdekelte

Érdemes tehát a téma mellett figyelni, gondolni arra is, hogyan készülhetett az adott mű. A kiállítást megnyitó Filep Sándor festőművész is utalt arra: igen fontos a technika. Az az út, módszer, ahogyan az alkotó eljut a kész műig, mert ettől válhat igazán izgalmassá egy kiállítás. Végvári Beatrixban is ezt a kísérletező kedvet lehet értékelni, azon a hatáson túl, amit a néző számára a végeredmény nyújt. Pintér Balázsnál szintén érdekes megfigyelni, hogyan manipulál a figurákkal, miként helyezi el őket adott felületen - fogalmazott Filep Sándor.

Valóban érdemes időt szánni arra, hogy jobban megnézzük és elgondolkodjunk az olykor furcsa, kitekert pózban ábrázolt alakokon, a látványos domborműveken, a háttér nélkül falra helyezett torz figurákon, azon, hogyan is viszonyulnak ők a térhez, a környezetükhöz. És hogyan viszonyulunk mi hozzájuk. Bea képeiben szintén érdekes az alakok megjelenítése, a különböző szintek, középpontok felfedezése, ahogyan arra a képek címe is utal. Így megérezhetjük azt a bizonyos emberi léptéket, amiről szólni kíván a kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!