Kultúra

2015.10.06. 13:10

Ének a Boldogasszonyhoz

Székesfehérvár - Szent István országa - Boldogasszony országa címmel rendeznek kórustalálkozót a városban október 10-11-én.

Szabó Zoltán

A résztvevő kórusok: a budapesti Monteverdi Kórus (karnagy Kollár Éva), a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Énekkara (karnagy Berkesi Sándor és Brugós Anikó) és a székesfehérvári Primavera Kórus (karnagy Horányi Ottília). Az énekkarok október 10-én, 17 órakor adnak ünnepi hangversenyt a Szent Imre templomban. Mert a találkozó az október 8-ai Mária Nagyboldogasszony ünnephez kötődik. Annak jegyében szervezték, hogy Szent István szellemi örökségét a zene nyelvén is tovább vigyék, és Mária Nagyboldogasszony ünnepét a lelkekben megerősítsük. E szellemi hagyatéknak úgy adnak hangot, hogy évről évre rangos magyar kórusokat hívnak meg határokon belülről és kívülről is. Azért, hogy hozzák el a magyarság és a Mária-énekek zenei kincseit, a vendéglátó fehérvári kórus pedig megajándékozza őket a legszebb Ave Maria művekkel, valamint az egyházzene gyöngyszemeivel. A találkozó méltó befejezése lesz a résztvevő kórusok vasárnapi szent misén történő közreműködése Székesfehérvár különböző templomaiban.

A fellépők közül a Monteverdi Kórust Kollár Éva karnagy alapította 1972-ben. Az együttes az egyik legismertebb félhivatásos együttes Magyarországon és Európában. Számos díjat, nagydíjat nyert hazai és nemzetközi versenyeken. Gyakran készült fölvétel a kórussal rádiókban, televíziókban, és több CD jelent meg az együttessel.

A Partiumi Keresztény Egyetemi Énekkart e 1998 őszétől Berkesi Sándor, debreceni Liszt díjas karnagy vezeti, aki rövid időn belül nemzetközi sikerekhez juttatta az énekkart. 2001-től Berkesi Sándor munkáját Brugós Anikó karnagy segíti. Hazai, európai, magyarországi fellépések mellett Észak-Amerikában és Kanadában élő magyar közösségeknek népszerűsítették a magyar kórusirodalmat és népzenét.

A fehérvári Primavera Kórus 1972-ben alakult Horányi Ottilia vezetésével. Az együttes repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel. Rendszeresen énekelnek országos rendezvényeken, önálló koncerteken, ünnepi hangversenyeken. Műsorukon oratórikus művek is megtalálható.Számos nemzetközi kórusfesztiválon vettek részt, és több szakmai elismerést kaptak külföldön és itthon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!