Epikus, szuggesztív képek - Szigli László kiállítása

2017. március 20., 11:00 szerző: Bokros Judit fotós: Koppán Viktor Dávid
komment
Székesfehérvár - A 2014-ben elhunyt Szigli László festőművész egyedi képeiből látható kiállítás április 10-éig a Kisfaludi Közösségi Házban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A fehérvári Szigli Lászlótól most is található egy eladásra kínált festmény az egyik hirdetési portálon, a közösségi oldalon pedig emléklapot hoztak létre számára tisztelői, hogy virtuálisan összegyűjtsék a világban szanaszét szóródott alkotásait.

A művész emléke tehát nagyon is él, látszott ez a Kisfaludi Közösségi Házban rendezett kiállításának megnyitóján is, ahol sok barát, tisztelő, családtag gyűlt össze a minap. Szigli Lászlóról és a falakat borító alkotásairól Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatójának köszöntője után Arató Antal címzetes könyvtárigazgató beszélt.

Az egykori barátnak köszönhetően sok emlék felidéződött, és még az is szinte láthatta maga előtt a belváros utcáit rovó, ismerősökhöz, törzshelyekre betérő művészt, aki személyesen nem ismerte. Elhangzottak a kedvenc kiskocsmához kötődő történetek, és arról is hallhattunk, hogyan viccelte meg egy-egy barátját a bohém festő. Merthogy bohém volt - ez kiderült az elmondottakból, és Arató Antal is annak nevezte Szigli Lászlót, aki a jogász szakmát betegség miatt abbahagyva haláláig csak a festészetnek élt. Ez a bohémség azonban nagy tudással és alkotószenvedéllyel párosult. Számos művet készített, a festészetben és a grafikában is otthonosan mozgott.

Arató Antal hosszan és érdekesen mesélt az egykori barátról

Az alkotás Sziglinél szinte állandó belső harcokkal járt, az idő az ellensége volt. Címet, évszámot jellemzően nem jelölt művein, kiállításait pedig barátai szervezték neki. Még álmaiban is a művészettel foglalkozott, állítólag

az ágyát úgy helyezte el szobájában, hogy szinte minden képét lássa. Nagyon egyéni módon dolgozott, szerette a tájképeket, a városképeket. Változatos témaválasztás jellemezte, szuggesztív kifejezésmóddal - fogalmazott Arató Antal, aki hozzátette: Szigli művészetének kulcsa az epikus mesélőkedv.

A Kisfaludon kiállított művek mind magántulajdonból valók, és tükrözik a megnyitón elhangzottakat. Erőteljes színekkel megfestett tájképek - például Balaton, az olaszországi Velence vagy egy erdélyi táj - mellett visszafogottságukkal megragadó, érzékletes grafikák is vannak (például: Vágtázó ló, olasz kisváros). A víziószerű festmények különlegességük, figuragazdagságuk révén vonzzák a szemet, a néző sokáig gondolkodhat egy-egy szimbolikus alak jelentésén.

Szigli László egyedit és maradandót hagyott maga után, jó, hogy ezt láthatjuk.

 

Bokros Judit

2017. március 20., 11:00 szerző: Bokros Judit fotós: Koppán Viktor Dávid

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...