Kultúra

2016.11.30. 18:25

Bendegúz hangja éppen olyan, mint Stingé

Az idén is izgulhatunk a Fejér megyei résztvevők sikeréért, hiszen a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató verseny középdöntőjébe jutott az úrhidai Marton Bendegúz szólóénekes, valamint a tordasi Gatyamadzag zenekar.

Gábor Gina

Marton Bendegúz produkcióját pénteken, az első középdöntőben láthatjuk. A hatodik osztályos, huncut mosolyú fiút az édesapja, Marton János kísérte el a beszélgetésre - nem véletlenül, hiszen valójában ő nevezte be a versenyre a fiát, Bendegúzt, aki persze, egyből jóváhagyta a papa döntését.

Rögtön kiderül, hogy a muzsika és a népdal, a néptánc világa az egész Marton család számára megszokott közeg, hiszen Marton János az Ikarus néptáncegyüttes művészeti vezetője, már 2000 óta. Feleségével öt fiút nevelnek: a legidősebb 16 esztendős, a legkisebb ötéves, a nagyobbakról már kiderült, hogy van érzékük a művészetekhez, a rajzhoz, a tánchoz, a zenéhez. Bendegúz - becenevén Beni - is sokoldalú, hiszen a fehérvári Munkácsy iskola rajtagozatára jár, emellett táncol is az édesapja tanítványaként, de talán leginkább a dalolást szereti, abban a legeredményesebb.

Bendegúz szatmári és felső-tiszavidéki dalokat énekel majd
Fotó: Molnár Artúr

Elárulta, énektehetségét az iskolában már az alsó tagozatban osztályfőnöke, Oláh-Molnár József fedezte fel, ő biztatta, hogy feltétlenül folytassa. Bendegúz pedig Józsi bácsi unszolására tavaly óta a Hermann László zeneiskolában is komolyabban kezdett foglalkozni az énekléssel, korábban Szabó Ágnes tanítványaként, most pedig Zsikó Zsuzsanna foglalkozik vele. Beni az éneklésben sikert sikerre halmoz, a megyei énekversenyen eddig rendszerint kiemelt arany minősítést nyert. Szabó Ágnes segített összeállítani azt a műsorszámot is, ami a Fölszállott a páva elődöntőjében kivívta a zsűri elismerését. Sebő Ferenc zsűrielnök annak örült, hogy a szűkebb hazából, a Mezőföldről vitt a versenyre dalokat, amelyeket még Pesovár Ferenc gyűjtött össze, Sebestyén Márta - akinek a lemezein nőtt fel Beni is - egy kalotaszegi énekes mondását idézve értékelte: Úgy hullámzott a hangod, mint a tenger habja . Agócs Gergely, pedig azt mondta neki: Bendegúz, ezzel a különleges, rekedtes hangszíneddel éppen olyan vagy, mint Sting .

Ennyi dicséret után Beni a középdöntőre is nagyon készül: az új produkciót már Zsikó Zsuzsával állították össze, de a versenyben van egy mentora, Nyitrai Mariann is, aki színtén sokat segít. A pénteki műsorban szatmári és felső-tiszavidéki dalokból hallunk tőle egy csokorra valót: lesz benne jártatós, lassú csárdás és friss csárdás egyaránt - tudom meg Bendegúztól: keserűség és vidámság egyaránt lesz a produkcióban Az édesapja hozzáteszi: Bendegúz igen szerencsés alkat, mert nem látszik rajta az izgalom. Elárulja, hogy apaként kezdetben voltak kétségei, vajon jót tesz-e a verseny a fiának. De úgy érzi, végül jó döntés volt:

- Rengetegen jelentkeztek a Kárpát-medence minden vidékéről a versenyre. Kétezer produkcióból választott ki a zsűri az elődöntőre négy kategóriában 48 produkciót, azaz a szólóénekes kategóriában Beni bekerült a legjobb 12 közé, majd innen is továbbjutott a középdöntőbe. Már ez nagy dicsőség. Ráadásul a szereplés élményt és kihívást jelent egyszerre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!