Kultúra

2017.02.24. 18:30

Értékőrző közösség

Csókakő - Fából faragott szobrok, esztergált tárgyak, kovácsmunkák, mandala és üvegfestmények, kézműves darabok, gyöngyfűzések.

Szabó Zoltán

Változatos a kiállítás, amelyet az Egyetemes Kultúráért Egyesület bemutat a művelődési házban. A 3 éve alakult egyesület elnöke, Berta Mária és alelnöke, Kosztics László alelnök mondták: a név nem véletlen: közösségek, nemzetiségek kultúrájának képviselete, az egyetemes értékek bemutatása a céljuk. Nyitottak mindenre, Kosztics László pedig megjegyezte, nemzetközi tábort is szerveznének Csókakőre.

A Barkócaberkenye néptáncegyüttes műsort adott a megnyitón
Fotó: Rozsnyai Attila

A falu polgármestere, Fűrész György köszöntőjében hangsúlyozta: nemcsak történelmi, hanem kulturális értékeik bemutatását is fontosnak tartják. Ennek bizonyságára színpadra lépett a felnőttekből és gyerekekből álló helyi Barkócaberkenye néptáncegyüttes. Műsoruk Fülöp Attilának, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának elismerését is kiváltotta. Kodály Zoltánt idézve arról beszélt, hogy kultúrát nem lehet örökölni, azt minden nemzedéknek meg kell szereznie magának. Ebből a szempontból a civil közösségek értékőrző szerepe kiemelkedően fontos.

A kiállításon egyébként Kosztics László fafaragó, Bíróczki Ibolya üvegfestő, Szarka Pál fafaragó, játékkészítő, Császár Endre faesztergályos, Berta Mária kézműves, bőrműves, Vadász Erzsébet gyöngyfűzései láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!