Kultúra

2015.08.25. 15:30

„ Amit én láttam, luxus és nyomor, még mindig sok az otthon tartott nő.”

Az utóbbi hónapban annyian kérdeztek rá az ösztöndíjára, hogy az már magában is frusztráló lehetett (volna). Ő nyugodt maradt, elment, körbenézett, visszajött. Hegedűs Ágota, az első honi Frusztrált Író Ösztöndíj nyertese.

Kocsis Noémi

A tanulmányútról netes naplót írt egy kulturális oldalra, abból láthattuk, hogy volt minden: menny és kisebb poklok. Hogy mást ne mondjunk, pár nap után sikerült megérlelni egy vesekövet, így a fehérvári író a sivatagi egészségügyi ellátást is megtapasztalta. Mindezt az ösztöndíj alapítójának, az Egyiptomot korábbi munkája, élete során alaposan megismerő Jászberényi Sándornak biztató társaságában élte át, Sándor ugyanis hol orvosért futott, hol az ösztöndíjast biztatta. Ágota így élte meg az új kulturális, arcon csapóan más közeget:

- Egyiptom olyan arcát láthattam, amit a turisták soha. A nagy luxust és a vérnyomort. A katonai államot, és a királyi rezidenciát. A legmenőbb kávéházat, ami 1920-ban épült, és Európában bárhol megállja a helyét, gasztronómiailag is, (négyféle cheesecake volt), majd a következő utcában egy garázs helyén élő embereket, földön fekve, szemétben, mocsokban. Kairó és Alexandria a végletek városai, nincs arany középút. Arra elég volt ez a hét, hogy annyi élményt gyűjtsek, ami még sokáig ülepszik bennem, tisztul, formálja a gondolataim, rengeteget jöttünk-mentünk, szépírásról szó sem lehetett. Talán nem is tervezem, hogy ebből az élményanyagból szépírás legyen.

A 80-as évek stílusában született fotón Jászberényi Sándor és Hegedűs Ágota. Előbbi saját jövedelméből alapította az írói ösztöndíjat és ajánlott egy hét alkotószabadságot egy pályatársának

Ha írásra nem is került sor (persze a napi blogbejelentkezéseket ne feledjük), hogy állnak a könyvhöz, az irodalomhoz odakint?

- Az a réteg, akit én láttam, dolgozik a betevőért, aztán másnap megint dolgozik, hogy másnap is legyen betevő. Nagy a szegénység, amíg az alapvető szükségletei nincsenek kielégítve, addig nem gondol művelődésre, vagy önmegvalósításra.

Ágota, ha tehetné, az önmegvalósításban akadályozott nőknek alapítana ösztöndíjat.

- Nőknek, akiknek ebben az időjárásban (45-50 fok!) burkát kell venniük, talpig kendőt, és kesztyűt, hosszú nadrágot és zárt cipőt. Találkoztam azonban rendkívül lázadó nőkkel, akik fedetlen karral, és lábbal próbálkoznak és elviselik, hogy állandó megvető beszólások tárgyai.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!