Kultúra

2015.04.20. 20:04

Ez nem csak tűzifa

Székesfehérvár - Az akác nem csak tűzifa címmel lesz kiállítás Székesfehérváron a VOKE Művelődési Házban április 27. és május 15. között.

Klecska Ernő

Akácból készül faragott és esztergált tárgyak lesznek láthatóak. Nemes Ferenc fafaragó kezdeményezésére – amihez aztán többen csatlakoztak – jött létre a kiállítás,

A Szigetújfaluban élő Nemes Ferencet sokan ismerik Fejérben. Az eredetileg repülőgép-műszerész négy évtizede foglalkozik a faragással. A 80-as években Székesfehérvárott fafaragó szakkörvezető képesítést szerzett, azóta vezet nyaranta általános iskolásoknak fafaragó szakkört.

Nemes Ferenc (j) több tárlatát is láthatták már a fehérváriak. Fotó: Archív

– A Kiskunlacházi Alapfokú Művészeti Iskolában is hosszú ideig tanított, ezen kívül az akkreditált Waldorf pedagógiai képzés művészeti foglalkozásai keretében hosszú évek óta tanítja az óvónőket is faragni.

– A 80-as évek közepétől a „polgári" foglalkozás egyre inkább háttérbe szorult és további szakmai tanulmányokat követően 1994 óta a faragás vált a fő tevékenységemmé. A kitartó önképzés, tanulás a sikert is meghozta, munkáim zöme a szakmai zsűri előtt is megállta a helyét – mondta el.

A művésznek több kiállítása is volt a megyei művelődési központban. Az utóbbi időben a fa mellett egyéb anyagokkal is dolgozik, kőből és más természetes anyagokból készíti szobrait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!