Kultúra

2014.09.14. 18:43

Ezrek ünnepeltek, sokak muzsikáltak - Martonvásár a Magyar népdal napján

A járási székhely új főterének avatóját kötötték össze az országos meghívással járó Magyar népdal napjával. Tízezer vendég bizonyára megfordult a téren, s hallgatta az „utcai” népdalénekeseket és a két színpadon váltakozó nagyágyúkat, a műfaj népszerű együtteseit.

Zsohár Melinda

A népdal és népzene sohasem szűnt meg létezni Magyarországon, de viszonylag szűk réteg művelte és hallgatta a pop-rock térhódításával. A 70-es években Budapesten újjáindított táncház-mozgalom felfrissítette a néprajz bástyái mögé húzódott műfajt, a nemzeti identitást erősítendő elsősorban. Mára ismét sokakat meghódított, a fiatalok tömegei táncolnak, énekelnek, muzsikálnak Bartók és Kodály, majd Sebők, s a többiek nyomdokain haladva.

Martonvásáron úgy tapsoltak és ujjongtak a Csík zenekarnak, vagy a Romengo és Dresch Mihály csapatának, mint korábban egy rockbandának. Utóbbiak a cigány folklórt ötvözik a klasszikus népzenével és a jazz-zel, elképesztően izgalmas stílusban. Alternatív popot játszott a Punnany Massif, a Buda Folk Band magától értetődően „éli” a magyar népzenét, mint most egyre többen. És akkor még nem szóltunk a (valóban zene)vonaton érkezett kisebb, kitűnő együttesekről, s a négy zeneművészeti iskola növendékeiről. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a fehérvári Hermann László hallgatói, a tordasi és a martonvásári diákok tehetségesek, mint a Nap!

A rendezők maguk sem reméltek ekkora sikert, erősítették meg Nagy Árpád és Tóth Andrásné szervezők, akik nagyszerű segítőkkel vezényelték le a nagyszabású eseményt.

Fotó: Brunszvik-Beethoven Központ

Kirakodóvásár, kézművesek, étel-ital, minden volt, miközben az ég többször is leszakadni készült. Pfiffer Zsuzsanna, a Brunszvik-Beethoven Központ igazgatója a művészetpártolás mellett ezúttal a katasztrófavédelemmel is gyakran egyeztetett. A hatalmas sátorban olykor egy tűt sem lehetett leejteni, de a vasárnapi Fölszállott a páva-gálára csakugyan lélekemelő hangulatba került mindenki. Kacsóh Hanga, a szépséges és tehetséges Páva-győztes gimnazista is eljött énekelni, ő már májusban a szívébe zárta Martonvásárt, amikor a kastély parkjában fotózták. A magyar népzene, népdal, a magyar folklór egyre nagyobb teret hódít, ezt maga is boldogan konstatálja, mondta el, nyáron folyamatosan koncertezett. A hazai Százszorszép Táncegyüttes viseletei, tudása a helyiek büszkeségét ugyancsak növelte a vendégek előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!