Kultúra

2017.01.07. 13:40

Ezt a baglyot lapozgatni is lehet

Horváth Hella kreativitása időről-időre lenyűgöz. A fiatal könyvtáros finom, visszafogott mosolya mögött egy igazán inspiráló személyiség van. Az origamizás mellett a tárgyalkotás új utait járja, most szorosabban kapcsolódva szakmájához.

Kocsis Noémi

Voltak már korábban is könyves tárgyai Hellának, de úgy tűnik, mostanában lendül bele igazán. Jelentkezett egy könyvbagollyal egy alkotói pályázatra - eredményt még nem hirdettek ugyan, de kíváncsi voltam: ő, mint könyvtárban, olvasókkal, kötetekkel dolgozó ember, hogyan képes belevágni" egy könyvtestbe ollóval? Aztán kezdtem másképp nézni: végül is, miért ne vághatna bele? Eszembe jutott ugyanis az a rengeteg kötet (olykor klasszikusok is), amelyeket például a közelmúltban egy megyeszékhely közeli falu könyvbörzéjén láttam. Olcsón, sokat lehetett válogatni a több tonnányi, össze-vissza lepakolt áruból. Kérdésemre, mi lesz az el nem adottakkal, már érkezett is a számomra lesújtó válasz, ezeket már nem érdemes tovább értékesíteni, szóval mennek a kályhába."

- Igen, a book art mozgalom eredeti célja éppen az, hogy használjuk fel más célra ezeket a könyveket, ne dobjuk ki - magyarázza Hella. - Interneten találtam több képet is book art témában. Nagyon szeretem a könyveket, sokszor nehéz látni, hogy egy-egy elavult könyv sorsa a zúzda, még akkor is, ha tudjuk, hogy újrahasznosított papír lesz belőlük. Ezért gondoltam, hogy megpróbálok ezekből a könyvekből dekorációs tárgyat készíteni. Nálunk, a könyvtárban is vannak leselejtezett könyvek, ezek az enyészeté lennének, helyette feláldozom őket a művészet oltárán.

Munkája során madarakkal is dolgozik egy decemberben leadott pályázati anyagként készült el a baglyos book art munka, de egy korábbi alkotással a Fehérvári Szalonon is szerepelt már Hella Fotó: Koppán Viktor

Ehhez az alkotáshoz minimum 500-600 oldalas könyvekre van szüksége. Most egy rózsán dolgozik, ami 800 oldalas, párját vesztett lexikon egyik kötetéből készül. A technika is érdekes, én azt gondoltam, sniccer, vagy legalábbis kés szükségeltetik hozzá, de nem.

- Első lépésben létre kell hozni egy sűrűn csíkozott alapot, arra pedig rászerkeszteni a mintát, elnyújtva. A következő lépésben a könyvet kell előkészíteni: minden második oldal szélét függőlegesen behajtani. Majd a csíkozott alapra rajzolt minta szerint a könyv nem meghajtott lapjait vágjuk és visszahajtjuk. Az alkalmazott technika tehát book art és origami is, eszközként pedig vonalzóra, ceruzára és ollóra van szükség hozzá.

Hellát sokan ismerik a Vadmadárkórházból is, gyakran önkénteskedik, imádja a madarakat, igyekszik tenni a megmentésükért. Ennek tükrében nincs rajta csodálkoznivaló, hogy miután már számtalanszor megmintázta kedvenceit hajtogatással, szerepet kapnak book art-os munkáiban is.

- Kedvenceim a kuvikok és az erdei fülesbaglyok, ezért a motívum tervezésénél szinte természetes volt, hogy közülük választok modellt. Így készült a baglyos könyv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!