Kultúra

2017.01.22. 14:47

Fehérvári alkotót hívott meg az athéni magángyűjtő

Athén - Verebics Ágnest tíz évvel ezelőtt is felkérte az egyik legjelentősebb közép-kelet-európai képzőművészeti gyűjtemény tulajdonosa, hogy jelenjen meg munkáival a kollekcióban. A magyar művész portréi most csoportos tárlaton láthatóak Athénban.

Kocsis Noémi

A fehérvári Tóparti Gimnáziumban végzett Verebics Ágnes még végzős képzőművészeti főiskolás volt, mikor egy elnyert díj, majd egy bécsi kiállítás kapcsán felfedezte munkáit a neves magángyűjtő, Vlassis Frissiras.

A régió egyik legjelentősebb, közel négyezer, a világ minden tájáról származó, főleg figurális festészeti művekből álló közép-kelet-európai képzőművészeti magángyűjteményének tulajdonosa (magyar vonatkozásban Fehér László, Szűcs Attila és Herman Levente műveit is vásárolja) a bécsi kiállítás után kereste meg a magyar alkotót azzal, hogy szeretne több munkájáról is tudni.

Bár akkor még nem vásárolt, de az elmúlt tíz évben nyomon követte Verebics munkásságát. 2015-ben munkáit már beválogatta a gyűjtemény kortárs női alkotóit felvonultató Elle elnevezésű tematikus tárlatba, végül meghívta a múlt héten Athénban megnyílt New Horizons in Paintings című anyag egyik kiállítójának.

Verebics Ágnes (j) a lengyel alkotóval (b) és Vlassis Frissiras gyűjteménytulajdonossal az athéni tárlat megnyitóján Fotó: Facebook

Bár egyedüli magyar, de Magyarországról Verebics Ágnes tulajdonképpen nem egyedül szerepel a figurális festészetet a világ minden tájáról bemutató tárlaton.

Több ismert kortárs, dél- , és kelet-európai művész mellett a moldáviai, de Budapesten alkotó Alexander Tinei is a meghívottak között van. A gyűjtemény a következő másfél év során három, különböző tematikából válogatott tárlaton mutatkozik be, Verebics műveit az athéni művészetszerető közönség hat hónapig láthatja a görög város egyik elegáns kiállítóhelyén.

Verebics Ágnesnek egyéni itthoni tárlata  január 24-én este nyílik a budapesti Csili Művelődési Központban, Kedves kis félelmeim címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!