Kultúra

2014.10.04. 12:19

Fehérvári slam poetry: egyre erősödő hang

Székesfehérvár – Hogy mi a slam? Nem versfelolvasás, nem színházi előadás, nem rap. De mégis rap egy kicsit, mert érzed a hasonló lüktetést, csak nincs alatta zene. És már Fehérváron is van csoportja.

Kocsis Noémi

Jack Cooper (valódi nevét fedje most jótékony félhomály) és Hauser Kristóf a Széchenyi István Szakközépiskola diákja. A fiatal srácok alapító tagjai a SlamPoetry Székesfehérvár csoportosulásnak, ennek a 7-8 tagú, laza, de már egyre erősödő hangú társaságnak, amely a királyok városában is szeretné megismertetni és terjeszteni a színpadi szabadköltészetet.

– Egy ideje követtük a budapesti slames eseményeket, és tavasszal megszületett az ötlet, miért ne legyenek Fehérváron is hasonlók. Én 4-5 éve írok már ilyen szövegeket. A csoport jellemzően 17–20 éves, de legfiatalabb tagunk, egy 14 éves lány máris nagyon tehetséges, ő a mi fehérvári Kemény Zsófink. A csoport létrejöttének mozgatórugója egyébként egy tavaszi felolvasóest volt az Új Magyar Képtárban, ahol Czinki Feri és Simon Marci biztatgatott minket, hogy jó úton járunk, érdemes folytatnunk.



Jack és Kristóf is ott lesz október 16-án a Museum Caféban, a helyiek első estjén, ahova szekszárdi, győri és ismert budapesti slammereket is meghívtak. Az estre kezdők is jelentkezhetnek szövegeikkel! (Fotó: Kocsis Noémi)

A slam poetry a múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg mint önálló előadói műfaj. Az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak, és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek – olvasható a magyar közösség honlapján.

A mintegy két tucat állandó és nagyjából ugyanennyi alkalmi slammer rendszeresen részt vesz versenyeken, helyi és országos bajnokságokon. Ezeken mindenki megmutathatja, hogyan bánik a szavakkal – és a közönség figyelmével – a versenyeken előírt idő, általában 3-4 perc alatt. Bár a slam kifejezetten bátor műfaj, a fehérvári alapítóknak éppen kortársaik között nincs könnyű helyzetük. Kristóf azt mondja, a klasszikus költészet a diákokat nem érinti meg, a slammel áthághatóak lennének az akadályok, de ehhez be kell vonzani a tizenéveseket, ami még a tizenéveseknek sem könnyű. Október 16-án, 18 órai kezdettel a csoport azért megteszi: a fehérvári slammerek első nagy rendezvényükön mutatkoznak be, céljuk, hogy kicsit megnyissák a helyi szemeket és főképp a lelkeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!