Kultúra

2016.04.28. 08:27

Felesége halálával alkoholizmusba menekült a király

Székesfehérvár - II. Béla királyunkról, akit 885 évvel ezelőtt, 1131-ben ezen a napon, április 28-án koronáztak meg Székesfehérváron, nem sokat tudunk. Leginkább annyira emlékszünk életéből, hogy apjával együtt megvakíttatták, majd heves trónviszályokba bonyolódott.

Kocsis Noémi

Apja, Álmos herceg szinte az egész életét azzal töltötte, hogy I. Géza nyomába lépve király legyen, így egyre-másra szervezte az összeesküvéseket bátyja, Kálmán ellen. A báty egy idő után nem látta máshogy biztosítottnak a nyugalmát és hatalmát, mint hogy uralkodásra alkalmatlanná tegye az összeesküvő testvért és annak lehetséges örökösét, így az akkor legfeljebb hétéves fiúcskát Álmossal együtt megvakíttatta. Pedig éppen korábban kötött a két fivér elvi békét. A krónikák szerint a végrehajtóknak nem csak a vakítás, de a fiúcska esetében a kasztrálás is parancsba volt adva, de a pribék istenfélő emberként ezt nem volt képes teljesíteni. Inkább kiherélt egy kutyakölyköt és annak levágott testrészét vitte el Kálmánnak bizonyságul. A két vak, apa és fia ezután hosszú időre Dömösre került, az ottani prépostság oltalma alatt töltötte el ifjú évei elejét Béla. Apja egy idő után elszökött Bizáncba. Kálmán halála után annak fia, II. István került trónra, aki jóval humánusabban állt a trónbitorló unokatestvérhez és még feleséget is szerzett neki egy szerb fejedelem lányának, az erőskezű, agilis Ilonának a személyében. Az immár házas Béla hamar viszályba került Istvánnal és híveivel fölénybe kerekedve le is taszította a trónról.

Forrás: Wikipédia/Moritz von Schwind festménye Josef Kriehuber kőnyomata alapján

A koronázás 1131 április 28-án a székesfehérvári királyi bazilikában történt, fényes külsőségek közepette. Uralkodásának szomorú és emlékezetes eseménye volt az Aradra összehívott országgyűlés, ahol Béla híveinek felbujtására a nép rárohant a megvakíttatást annak idején elvben támogató főurakra és 66-68-at helyben le is mészárolt közülük. Bár a Kálmán-hívők hatalma ezzel gyakorlatilag megsemmisült, Bélának a következő években is folyamatosan védeni kellett trónját, amely egy vak királynak csak egy szoros bizalmi kör kialakításával volt lehetséges, de leginkább a hatalmat vele "felesben" gyakorló Ilona királynéval a háttérben. A házaspár bőségesen gondoskodott a trónutódlás kérdéséről, Béla első gyermeke, a későbbi II. Géza a király húszéves korában született, őt még három fiú és két lány követte. Közben mind bel-, mind külpolitikáját ügyesen megszilárdította (Dalmácia királya is ő volt), az országban több neves fejlesztés, építkezés köthető a  nevéhez, külszomszédaival pedig szívélyes kapcsolatot ápolt. Ám alig volt 30 éves, mikor Ilona meghalt. A király vaksága és a szeretett királyné halála miatt már nem tudott lelkileg talpra állni és egyre többet ivott. A krónikák azt is feljegyezték, hogy részegen bőségesen osztogatott birtokot, javakat mindenkinek, amiket józanon már nem tudott visszaszerezni. Halálakor még alig múlt 31 éves, s ahogy időközben általa Fehérvárra hozatott apját, úgy őt is a királyok városában temették el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!